Ministerul Justitiei va fi autoritatea nationala competenta in verificarea autenticitatii titlurilor executorii emise de Comisia Europeana sau de Consiliul UE, potrivit unei hotarari de guvern adoptate in sedinta de ieri.

Proiectul de hotarare raspunde unei solicitari a CE de simplificare a procedurilor necesare punerii in executare, pe teritoriul oricarui stat membru, a unui titlu executor emis de CE sau de Consiliul UE, ne-a informat Biroul de presa al Ministerului Justitiei.

Astfel, potrivit actului normativ, titlurile executorii emise de Comisia Europeana sau de Consiliul UE avand ca obiect stabilirea unor obligatii de plata, cum ar fi amenzile ori penalitatile in sarcina unei persoane fizice sau a unei persoane juridice urmeaza sa fie executate pe teritoriul tarii noastre. Cu alte cuvinte, orice cetatean roman ori societatile comerciale si institutiile publice impotriva carora cele doua foruri ale UE vor emite titluri executorii vor plati mult mai repede diversele amenzi ori penalitati, emiterea acestei hotarari de guvern simplificand procedura.

De precizat ca modul in care va fi verificata autenticitatea acestor titluri si formularul tip al certificatului de autenticitate se vor stabili prin ordin al ministrului Justitiei.