In urma articolelor aparute in Jurnalul National, politistii timisoreni, coordonati de un procuror, s-au grabit sa finalizeze un dosar de abuz sexual, dar nu au fost de acord ca victima sa fie audiata in prezenta parintilor sau a unui avocat ales de
In urma articolelor aparute in Jurnalul National, politistii timisoreni, coordonati de un procuror, s-au grabit sa finalizeze un dosar de abuz sexual, dar nu au fost de acord ca victima sa fie audiata in prezenta parintilor sau a unui avocat ales de acestia. Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului considera ca DGASPC Timis a instrumentat cazul defectuos. Iar parintii se plimba de la o scoala la alta pentru a o putea inscrie pe fata in clasa intai.

Jurnalul National v-a prezentat la inceputul lunii august cazul fetitei Nicoleta M., in varsta de 7 ani, abuzata sexual in Centrul de Fete Osana din Timisoara. Nicoleta ne-a spus in prezenta parintilor ca a fost abuzata sexual si batuta cu lingura de lemn de Piclisan Perrin Vicentiu, directorul Casei de Fete Osana. Nicoleta s-a nascut in anul 2000 dintr-o relatie extraconjugala a tatalui, Mihai Ciuciuc, cu Genoveva Ciorba. La noua luni de la nastere, fetita a fost internata intr-un centru pentru copii din Timisoara. Intre timp, mama naturala a fetei a murit inecata in raul Bega. Apoi, "fetita a fost integrata in familia tatalui la data de 19 decembrie 2002, prin comisia de protectia copilului", ne-a declarat Rodica Nedef, director general al Directiei Generale pentru Protectia Copilului Timis. Mihai Ciuciuc, tatal fetei, a trebuit sa plece in luna iunie 2004 in localitatea Orastie, pentru a construi case sociale, si si-a lasat copilul in grija bunicii. Trei luni mai tarziu, fata a fost dusa de bunica la Casa de Fete Osana. Odata intrata pe usa centrului, pentru fata a inceput cosmarul, care a durat pana la data de 6 aprilie 2006. Nicoleta a fost internata in luna iunie, anul trecut la Spitalul Clinic numarul 3 din Timisoara cu diagnosticul crize de agitatie psihomotorie cu suspiciune de neglijare si abuz la un copil vulnerabil prin institutionalizari repetate. In biletul de iesire din spital, semnat si parafat de medicul Violeta Stan, se specifica: "In timpul internarii, examenul ginecologic precizeaza in data de 30.06.06 ruptura himenala, ora 11:00, posibil abuz vechi. Examenul psihologic relevat Binet-Simon QI=88; desenele sunt semnificative pentru trairea unor experiente de abuz (cu reprezentarea organelor sexuale masculine)". La o saptamana de la externare, fetita este internata din nou, in regim de urgenta pentru o noua criza de agitatie psihomotorie. Acelasi medic precizeaza pe al doilea bilet de iesire din spital, ca fetita are "secretii vaginale si semne pe vulvita, motiv pentru care se indruma la examenul de specialitate". In urma articolelor publicate in Jurnalul National, Politia Timis a inceput o ancheta. De la inceputul lunii septembrie parintii Nicoletei au incercat sa o inscrie la mai multe scoli din Timisoara. Din cauza problemelor de comportament ale fetitei, n-au primit decat refuzuri, ne-a povestit mama adoptiva a fetitei.


AUDIERI. Politistii au deschis un dosar penal, care a fost solutionat de procuror intr-o saptamana cu Neinceperea Urmaririi Penale. Si, cum graba strica treaba, politistii timisoreni, coordonati de un procuror, nu au audiat-o si pe victima, desi parintii fetei au fost de acord cu audierea minorei, dar numai in prezenta lor sau a unui avocat ales de acestia. Purtatorul de cuvant al IJP Timis ne-a declarat ca parintii nu si-au dat acordul pentru ca fetita sa fie audiata. Parintii fetei spun ca nu si-au dat acordul, deoarece politistii timisoreni nu le-au permis acestora sa participe la audierea fetitei. Nimeni nu a fost gasit vinovat pentru abuzul sexual la care a fost supusa fetita la varsta de 5 ani. Seful Inspectoratului de Politie Timis, Ioan Dascalu, ne-a declarat ca, "conform certificatului medico-legal (...) minora este virgina, nu s-a putut dovedi ca a fost abuzata sexual". Am luat legatura cu doctorul Alexandrescu Gheorghe de la IML Bucuresti, care, pe baza rezumatului foii de iesire din Spitalul Clinic de Copii numarul 3 din Timisoara, ne-a declarat ca: "Diagnosticul afirma o ruptura, fara aspect precizat, fara a descrie complet leziunile, aspect ce ar sugera o ruptura mai veche de doua saptamani. Nu se pune problema de viol, ci mai degraba de un abuz sexual sau perversiune sexuala, care a dus la ruptura himenala (obiect tare si alungit, posibil deget etc.)".


CONFIRMARE. La inceputul lunii august, nimeni nu stia exact cum a ajuns Nicoleta la Casa de Fete Osana. Jurnalul National a prezentat toate variantele sustinute de institutiile abilitate, dar si povestea Nicoletei, care a povestit ca "la Cerbu (n.r. - Piclisan Perrin Vicentiu, directorul Casei de fete Osana) m-a dat bunica. Pe bunica o chema Mariana. A zis Cerbu: vrei sa vii cu mine? I-am zis ca nu, dar tot m-a luat. Atunci i-a dat bani bunicii. Cerbu imi dadea bani sa ii dau la bunica. Cand era internata in spital m-am intalnit cu nasa si Nadine (n.r. - sotia directorului) mi-a dat sa ii dau bunicii bani si cercei din aur. Bunica m-a dus acolo". La sfarsitul anchetei terminate intr-o saptamana, se pare ca si politistii timisoreni au ajuns la aceeasi concluzie. "Minora a fost internata in Casa de Fete Osana din Timisoara la solicitarea bunicii Taran Mariana prin Hotararea nr. 1141/09.09.2004, a Comisiei pentru Protectia Copilului Timis", ne-a declarat Ioan Dacalu, seful Inspectoratului de Politie Timis. Rodica Negrea, directorul general al DGPC Timis, sustinea in urma cu o luna ca "acest caz se afla in evidenta Serviciului Telefonul Copilului, ca urmare a sesizarii de abuz fizic, depusa de nasa fetitei in luna septembrie, care a declarat ca a locuit in acelasi imobil impreuna cu tatal si sotia acestuia, sustinand ca mama vitrega ar agresa-o fizic pe copila pe fondul consumului de alcool. Tatal divorteaza de acesta mama vitrega in anul 2003. In urma unei sesizari de abuz fizic, fetita revine in sistemul de protectie prin instituirea plasamentului la Casa de Fete Osana, din cadrul asociatiei Mana. Fata a fost in plasament la Casa Mana in perioada 9 septembrie 2004-6 aprilie 2006.(...) In urma evaluarii, desi nu s-a confirmat abuzul fizic asupra copilului, mentinandu-se suspiciunea de abuz, pentru fetita se instituie masura plasamentului la Asociatia Mana. Comisia pentru protectia copilului a hotarat, iar la vremea respectiva, probabil, propunerea a fost a serviciului de urgenta". Se pare ca DGPC Timis detine informatii eronate.


DefectuosAutoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului s-a sesizat in urma articolelor publicate in Jurnalul National si a solicitat Consiliului Judetean Timis sa faca o verificare a modului in care Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis a instrumentat cazul Nicoletei. Secretarul de stat Mariela Neagu ne-a declarat ca: "modul in care a intervenit DGASPC Timis in solutionarea acuzatiilor de abuz sexual este unul defectuos in sensul ca, in verificarea sesizarii de abuz sexual, s-au rezumat la certificatul medico-legal (din iulie 2006) conform caruia fetita «este virgina» fara sa tina seama de existenta unui alt certificat medical din luna iunie 2006 din care reiesea ca fetita a fost abuzata sexual. In plus, DGASPC nu a sesizat organele de cercetare penala, singurele care pot confirma sau infirma existenta unei infractiuni, si a considerat cazul inchis." Seful Inspectoratului de Politie Timis, comisar de politie Dascalu Ioan, ne-a declarat ca "avand in vedere ca minora nu a fost abuzata sexual, procurorul a considerat ca nu mai este necesara audierea fetitei. Abuzul sexual poate fi demonstrat si fara audierea partii vatamate prin expertiza sau constatare medico-legala, depozitiile unor persoane, cercetarea la fata locului sau alte probe. Referitor la faptul ca dosarul a fost solutionat intr-o saptamana acest lucru nu este adevarat. Dosarul a fost finalizat in cadrul termenului legal instituit de Codul de procedura penala."   EXTERNARE. In urma examenului psihologic rezulta ca Nicoleta M. a fost abuzata (click pentru a mari imaginea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.