Uniunea Europeana a aprobat luni trimiterea a peste o mie de soldati in Ciad si Republica Centrafricana, intr-o zona de frontiera cu Darfur, pentru a asigura acolo cu politisti ai ONU securitatea populatiei afectate de razboi in provincia sudaneza, t
Uniunea Europeana a aprobat luni trimiterea a peste o mie de soldati in Ciad si Republica Centrafricana, intr-o zona de frontiera cu Darfur, pentru a asigura acolo cu politisti ai ONU securitatea populatiei afectate de razboi in provincia sudaneza, transmite Rompres.

"UE va efectua o operatiune militara in estul Ciadului si in nord-estul Republicii Centrafricane (...) pentru o durata de un an", denumita "Eufor Ciad-RCA", au decis ministrii afacerilor externe ai UE la Luxemburg.

Aprobata la 25 septembrie prin Rezolutia 1778 a Consiliului de Securitate, misiunea celor 2.500 pana la 3.000 de soldati va fi de a coopera cu cei 300 de politisti trimisi de ONU, a proteja refugiatii si a favoriza intoarcerea lor acasa.

Potrivit ONU, circa 236.000 de refugiati din Darfur se afla in Ciad si 173.000 de locuitori ai acestei tari s-au refugiat datorita conflictului.

Finantarea operatiunii are o valoare de 99,2 milioane de euro, dintre care peste 50 de milioane din partea Comisiei.

Generalul irlandez Patrick Nash a fost numit comandant al operatiunii, al carei stat major va fi situat la Mont Valerien, la periferia Parisului. Un francez, generalul Jean-Philippe Ganascia, va fi comandantul fortei la fata locului.

In afara de 1.500 de soldati francezi, Eufor urmeaza sa cuprinda de asemenea 350 de irlandezi, aproximativ 200 de suedezi si o suta de belgieni.

Seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, a anuntat ca Polonia a angajat de asemenea 350 de soldati in misiunea africana.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.