Leonid Hurwicz, Eric Maskin si Roger Myerson au cistigat Premiul cu teoria de concepere a mecanismelor pietei.

Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit celor trei americani pentru lucrarile asupra teoriei de „concepere a mecanismelor" pietei, a anuntat ieri comitetul Nobel, transmite AFP. Toti trei sint cetateni americani, insa doar doi - Eric S. Maskin si Roger B. Myerson - sint nascuti in SUA, in 1950, New York, respectiv in 1951, Boston. Leonid Hurwicz este nascut in Moscova, in anul 1917.Teoria de concepere a mecanismelor, initiata de Hurwicz si rafinata si aplicata de ceilalti doi, ofera, conform Academiei Regale Suedeze, instrumentele necesare pentru a analiza si pentru a raspunde la o serie de intrebari. Printre acestea, care sint mecanismele comerciale care vor realiza cele mai mari cistiguri din comert, care sint mecanismele care vor maximiza veniturile estimate ale vinzatorului, care sint cele mai eficiente proceduri de luare a deciziilor pentru a implementa proiecte comune apetisante, concomitent cu respingerea fondurilor pentru proiectele nedorite, sau care scheme de asigurari vor aduce cea mai buna acoperire a proiectelor, fara sa aiba costuri exagerate.

Teoria celor trei arata, spre exemplu, de ce in repetate rinduri o licitatie este cea mai eficienta metoda pentru alocarea de bunuri private unei plaje date de potentiali cumparatori si specifica, adeseori, ce format de licitatie va oferi cel mai mare venit estimativ pentru vinzator. Teoria explica si alocarea bunurilor publice. Inainte, analiza microeconomica a mecanismelor de alocare a resurselor era o teorie a pietelor foarte raspindita. O intrebare centrala era: cind va fi suficient un mecanism de piata pentru alocarea eficienta a resurselor? Teoria conceperii mecanismelor adreseaza o intrebare mult mai generala: care mecanism de alocare a resurselor produce cel mai bun rezultat ce poate fi atins in conditii mai generale? O parte a raspunsului este ca pietele, chiar daca nu ating o eficienta maxima, au performante cel putin comparabile cu cele ale oricarui alt mecanism in conditii mult mai putin stringente decit cele pentru eficienta totala.

Teoria „ne permite sa distingem situatiile in care pietele functioneaza bine de cele in care pietele functioneaza prost", a indicat Academia Regala Suedeza.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit americanului Edmund Phelps pentru cercetarile sale in domeniul politicilor macroeconomice. Premiile Nobel sint decernate din 1901, cu exceptia celui pentru Economie, instituit in 1968 de catre Banca Centrala din Suedia cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii.

Premiile Nobel, constind intr-o diploma, o medalie si un cec in valoare de zece milioane de coroane suedeze (circa 1,08 milioane de euro), vor fi inminate la Oslo pe 10 decembrie, data la care se comemoreaza moartea fondatorului lor, savantul si filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.