Sentinta definitiva: Valentin Ceausescu trebuie sa primeasca tablourile confiscate. In premiera, portareii vor executa silit Muzeul National e Arta, care refuza sa restituie bunurile. Un precedent important pentru multi colectionari romani aflati in
Sentinta definitiva: Valentin Ceausescu trebuie sa primeasca tablourile confiscate. In premiera, portareii vor executa silit Muzeul National e Arta, care refuza sa restituie bunurile. Un precedent important pentru multi colectionari romani aflati in aceeasi situatie.Procesul tablourilorMuzeul National de Arta va da in curand nas in nas cu un executor judecatoresc intrucat refuza in continuare sa-i inapoieze lui Valentin Ceausescu tablourile si alte obiecte de arta care i-au fost sechestrate lui si fratelui sau, Nicu, in 1990, desi exista hotarare judecatoreasca definitiva. Toate bunurile au fost ridicate de procurori si depuse spre pastrare la muzeu.

Desi procurorii au dispus inca din 1996 scoaterea de sub sechestru a tuturor bunurilor celor doi, iar instantele au dat de-a lungul timpului solutii favorabile lui Valentin Ceausescu (ultima fiind cea din 9 octombrie a.c. cu titlu executoriu), MNAR refuza inapoierea acestora, invocand in principal doua cauze: 1. Nu se face mentionarea clara a bunurilor aflate in custodia lor si care trebuie inapoiate si 2. Parchetul le-a depus, Parchetul sa le ia. In acest caz, Valentin Ceausescu se vede nevoit sa apeleze la un executor judecatoresc.


ODISEEA. Potrivit unor surse, bunurile confiscate lui Valentin Ceausescu la revolutie (tablouri, obiecte de portelan si alte obiecte de arta) au fost evaluate in 1998 la 150 de milioane de lei, valoarea lor depasind in momentul de fata suma de 2 miliarde de lei vechi. La 12 ianuarie 1996, Parchetul General a decis scoaterea de sub urmarire penala a celor trei copii ai familiei Ceausescu, dispunandu-se totodata si revocarea masurilor asiguratorii puse pe bunurile lor. La scurt timp dupa ce procurorii au dispus restituirea bunurilor, Zoia Ceausescu a solicitat instantei sa i se inapoieze bijuteriile, tablourile si cartile, precum si alte obiecte, intrate in patrimoniul statului. Ea a obtinut o hotarare judecatoreasca prin care autoritatile erau obligate sa-i restituite bijuterii si alte cateva din obiectele cerute. La randul sau, Valentin Ceausescu a cerut Tribunalului sa-i fie resituite obiectele luate. Desi procurorii au dispus restituirea bunurilor indisponibilizate catre Valentin Ceausescu, muzeul a refuzat sa le inapoieze, motiv pentru care Valentin Ceausescu a deschis actiune civila.In 2004, la Curtea de Apel Bucuresti el si-a castigat dreptul de a-i fi restituite aceste bunuri, mai putin cinci tablouri, toate uleiuri pe panza, respectiv "Natura statica cu pere" a lui Alexandru Ciucurencu, "Balerina in repaos" de Iosef Iser, "Natura statica donite" a lui Alexandru Ciucurencu, "Natura statica cu flori" a lui Dumitru Ghiata si "Natura statica vas cu flori", lucrare apartinand lui Nicolae Tonitza. La vremea respectiva Muzeul de Arta a depus la dosar mai multe documente prin care cere judecatorilor sa respinga cererea fiului fostului dictator deoarece nu ar fi facut dovada proprietatii asupra bunurilor. Daca stam sa analizam situatia este si greu de dovedit cu chitante sau alte documente de acest gen, intrucat majoritatea lucrarilor de arta a fost primita drept cadouri din partea autorilor sau a presedintilor si oamenilor de stat din multe tari ale lumii. Dar aceste tablouri apar in procesele-verbale de ridicare de la domiciliul lui Valentin si Nicu in 1989 si 1990.


BORDEROURI PENTRU "CONSIGNATIA". In timpul procesului de la Curtea de Apel Bucuresti, Valentin Ceausescu a declarat magistratilor ca in timp ce el si fratii sai erau cercetati, dupa Revolutie, procurorii le-au sustras din bunuri si le-au vandut prin magazinele de tip consignatii. De altfel, la dosar exista numeroase borderouri prin care se inregistra faptul ca procurorii au predat Cooperativei "Consignatia" o serie de bunuri ce au apartinut lui Valentin Ceausescu, de la rachete de tenis la seturi de stilouri din aur.

Muzeul National de Arta, chemat sa raspunda unui interogatoriu in procesul prin care Valentin Ceausescu revendica bunurile familiei sale, a sustinut ca nu i s-a comunicat nici o sentinta definitiva cu privire la restituirea bunurilor. "Aceste bunuri care fac obiectul cererii de chemare in judecata a MNAR de catre Valentin Ceausescu au fost incredintate in custodie muzeului de catre organele de cercetare si urmarire penala. Prin urmare, muzeul a fost chemat in mod gresit in judecata", se mentioneaza intr-un raspuns al muzeului. Totodata, muzeul sustine ca in procesele-verbale de predare a bunurilor catre institutie, in ianuarie 1990, "nu se fac mentiuni despre provenienta si situatia juridica a bunurilor predate", astfel incat nu poate "trasa o granita intre patrimoniul fostului PCR si cel al familiei Ceausescu". "Valentin Ceausescu a solicitat restituirea unor bunuri culturale proprietate personala care au fost indisponibilizate de catre Parchet, ca urmare a Ordonantei din 12.01.1996 (...). Prin aceasta ordonanta insa Parchetul nu a distins intre bunurile proprietate publica si bunurile proprietate personala ale lui Valentin Ceausescu", sustin reprezentantii MNAR. In urma cu aproape o saptamana, Tribunalul Bucuresti a hotarat in mod irevocabil ca Valentin Ceausescu are dreptul si poate intra in posesia bunurilor care i-au apartinut si i-au fost indisponibilizate de procurori in 1990, inclusiv cele cinci tablouri care nu s-au regasit in sentinta din octombrie 2006.


REFUZ SI MOTIVE. Tablourile si obiectele de arta aflate in custodia Muzeului National de Arta de la inceputul anilor a€™90 nu au fost niciodate vazute de Valentin Ceausescu sau de vreunul din fratii acestuia, desi acest lucru le-a fost solicitat. Refuzul de a restitui bunurile aflate in depozitele MNAR se regaseste si intr-o adresa a muzeului trimisa lui Valentin Ceausescu in septembrie anul acesta, mentionandu-se ca sentinta penala "nu cuprinde in dispozitiv nici o referire concreta la bunurile pe care muzeul urmeaza a le restitui". In aceeasi adresa se spune si faptul ca nu se face o departajare intre bunurile care au apartinut lui Valentin, Nicu sau ale familiei asupra carora s-a dispus indisponibilizarea. Motivand astfel, MNAR se considera in imposibilitate de a restitui bunurile cerute, considerand ca bunurile pot fi luate de procurori, adica de cei care le-au depus in custodie. Au fost depuse in custodie de Parchet. De o saptamana insa, sentinta este definitiva si executorie si trebuie pusa in aplicare. Se pare ca in aceasta situatie MNAR nu mai are nici o portita de a da inapoi, avand in vedere ca decizia prin care Valentin Ceausescu apeleaza la un executor judecatoresc va fi adusa si la cunostinta procurorilor. Acestia din urma nu s-au impotrivit in ultimii zece ani fata de deciziile instantelor de restituire, ba mai mult, chiar au solicitat o astfel de masura din 1996.ArestareaValentin Ceausescu a fost retinut impreuna cu fratii sai Zoia si Nicu la 25 decembrie 1989. Procurorii au descins in domiciliile celor trei, de unde au retinut mai multe bunuri pe care au pus sechestru asigurator. Valentin Ceausescu a fost retinut, iar la 24 ianuarie 1990 a fost acuzat de subminarea economiei nationale.


EliberareaValentin Ceausescu a fost anchetat pentru complicitate la subminarea economiei nationale, si pentru infractiunea de abuz impotriva intereselor unor persoane. Infractiunea de subminare a economiei nationale fusese insa amnistiata inca din 9 ianuarie 1990. Apoi, in august 1990, Valentin a fost pus in libertate.


SentintaTribunalul Bucuresti a hotarat saptamana trecuta ca Valentin Ceausescu poate pastra tablourile familiei. De fapt, judecatorii de la Sectia civil au constatat ca o sentinta privind restituirea bunurilor catre Valentin Ceausescu fusese luata de o instanta penala si astfel aceasta trebuia mentinuta si in civil. 
a— Domnule ministru... a— Lungul drum al reabilitarii a— Valentin - Zoia - Nicu a— Piese valoroase a— La Muzeu, ca la Nufarul a— Radu Antal: "Valentin isi vede de activitatea stiintifica" a— Anticarul: Marius Niculescu a— Avocata: Paula Iacob a— Emeric Jenei: "Valentin este un om extrem de loial" a— "De haram s-a dus"


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.