Un studiu recent arata ca Suedia este tara europeana in care strainii se pot integra cel mai bine.

Suedia este tara europeana cea mai primitoare, care ajuta cel mai mult imigrantii sa se integreze. Asta reiese dintr-un studiu recent, realizat de 25 de companii comunitare si finantat de UE. Potrivit chestionarului, la polul opus se situeaza Letonia, cu cele mai slabe masuri pentru integrarea cetatenilor straini. Studiul a luat in calcul peste 140 de parametri fundamentali, dintre care cei mai importanti sint: dreptul imigrantilor la un loc de munca, oportunitati pentru stabilirea permanenta, posibilitatea de a-si reintregi familiile si legislatia pentru combaterea rasismului. Astfel, Suedia a fost catalogata drept tara cea mai primitoare din UE. Aici, toti cei patru indicatori de baza sint la parametri incurajatori, iar autoritatile sint total in favoarea integrarii sociale a imigrantilor. Pe locul doi in aceasta ierarhie se situeaza Portugalia.

Marea Britanie, Spania, Germania, Italia si Franta - cele mai mari state comunitare - au obtinut rezultate acceptabile. Potrivit studiului, fiecare dintre ele are legi si norme „laudabile, dar exista unele domenii in care acestea mai au de facut progrese. Situatia nu reprezinta o surpriza avind in vedere ca cele cinci tari gazduiesc mai bine de jumatate dintre imigrantii de pe batrinul continent. Astfel, Marea Britanie ofera posibilitati largi pentru strainii care vor sa se stabileasca aici pe termen lung. Totusi, Londra a fost criticata pentru o lege care permite autoritatilor sa revoce nationalitatea unui cetatean. (Aceasta a fost folosita o singura data, in cazul unui condamnat pentru terorism.) In Germania, actiunile rasiste reprezinta in continuare o problema, in pofida legislatiei aspre adoptate in acest domeniu. Iar Franta, Italia si Spania au probleme la capitolul integrare sociala.

Studiul mai releva faptul ca tarile din estul continentului sint cel mai putin tolerante fata de imigranti. Cea mai neagra situatie se inregistreaza in Letonia, unde politicile de ajutorare a strainilor si legile antidiscriminare sint adesea incalcate.