Africa de Sud a surclasat Argentina 37-13 si duminica viitoare va juca, impotriva Angliei, finala Cupei Mondiale de rugby.

A doua semifinala a CM de rugby se anunta a fi un spectacol. Argentina era pe valul ascensiunii continue din u
Africa de Sud a surclasat Argentina 37-13 si duminica viitoare va juca, impotriva Angliei, finala Cupei Mondiale de rugby.

A doua semifinala a CM de rugby se anunta a fi un spectacol. Argentina era pe valul ascensiunii continue din ultimii ani, iar Africa de Sud isi aratase forta prin revenirea din partida cu Fiji. In intilnirile directe Argentina pierduse toate cele 11 dispute precedente, dar avea de partea ei determinarea outsiderului. O victorie a sud-americanilor ar fi fost pe linia marilor surprize pe care le-a produs aceasta editie a Cupei Mondiale.

Prima repriza a inceput cu tatonarea celor doua puternice, dar mobile gramezi, iar tacticile erau asemanatoare: inaintari in forta si degajari pentru a surprinde adversarii. In minutul 7, Argentina intra in 22-ul africanilor pe treisferturi, dar o pasa gresita a lui Manuel Contepomi duce la o interceptie care, pe un sut lung al lui Montgomery, ii ofera mingea lui Du Preez. Acesta culca in eseu si Montgomery transforma. Sud-africanii preiau conducerea cu 7-0, dar in continuare Argentina preseaza si mentine o posesie ridicata. Un placaj fara balon, executat de Juan Smith in marginea 22-ului propriu, le ofera argentinienilor o lovitura de pedeapsa, Felipe Contepomi transforma si scorul devine 7-3. Imediat, talonerul Ledesma ingroapa o minge in gramada si Montgomery mai puncteaza o data din lovitura de pedeapsa. In minutul 16 scorul devine 10-3 si jocul continua sa se mute dintr-un 22 in celalalt. Argentinienii raspund bine si preseaza. Placajele se succed ametitor si nici una dintre echipe nu pare a se putea desprinde. In minutul 29, un placaj fara balon al lui Matfield asupra lui Gonzalo Longo produce o alta lovitura de pedeapsa. De la 30 de metri, F. Contepomi transforma si reduce scorul la 10-6. Pe o succesiune de suturi tactice de la mare distanta, Habana isi trimite din propriul teren o lovitura de urmarire, o recupereaza la 30 m in terenul advers si dupa un sprint liniar, fara adversari care sa-l jeneze, culca al doilea eseu al Springboks. Montgomery transforma si, in minutul 31, scorul devine 17-6. Peste 7 minute, recital al treisferturilor africane. Pasele intre Steyn, Burger, Montgomery si Rossouw ii ofera acestuia din urma inca un eseu. Montgomery isi face datoria si Africa de Sud se desprinde decisiv, 24-6.

La reluare, Argentina pare mai determinata. Pichot isi conduce bine gramada si atacurile devin mai taioase. Neobositul taloner Ledesma duce greul in strapungeri, iar in minutul 44 argentinianul penetreaza din nou apararea adversarilor si ii ofera un balon lui Manuel Contepomi la 4 metri de butul african. Acesta culca balonul - o faza discutabila, dar validata de arbitrul video - si fratele sau, Felipe, transforma. Avantajul Springboks se reduce la 24-13 si argentinienii continua sa spere, dar nu-si schimba tactica si ii provoaca pe adversari prin contacte pe inaintare si suturi lungi. Urmeaza 20 de minute de joc steril, dar de mare angajament. Africa de Sud pare mai inspirata in schimbarile de directie si asta ii oboseste vizibil pe Pumas. In nerabdarea lor incep sa greseasca si o desprindere prematura de gramada a lui Lobbe mai produce o lovitura de pedeapsa. Montogomery executa si mareste diferenta la 27-13. Mai erau zece minute, iar sud-americanii incepeau sa-si piarda cumpatul si sa se precipite. Springboks aveau sa beneficieze curind de o alta penalitate si sa distanteze, dar faza meciului s-a petrecut in minutul 75. Pe o bilbiiala a argentinienilor in 22-ul african, Brian Habana a interceptat si, dupa un sprint ametitor, de 70 de metri, a culcat cel de-al doilea sau eseu. Montgomery a transformat si diferenta a devenit 37-13. Meciul era jucat. Pe argentinieni i-au lasat nervii si sfirsitul meciului a gasit ambele echipe cu cite un jucator eliminat pentru violente in momente fixe.

In urma acestui rezultat, Habana devine jucatorul cu cele mai multe eseuri la aceasta editie a Cupei Mondiale, 8, iar Montgomery isi sporeste punctele inscrise la 93, devenind cel mai prolific marcator. Dupa cum a jucat Africa de Sud duminica, Anglia trebuie sa-si reconsidere total tactica de joc daca doreste sa nu mai repete acel 0-36 din grupe.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.