Partidul Social-Democrat German (SPD) trece printr-o grava criza de conducere, presedintele sau, primul ministru din Renania-Palatinat, Kurt Beck, fiind atacat pentru "bajbaielile" politice si pentru divizarea in ceea ce priveste directia de viitor a
Partidul Social-Democrat German (SPD) trece printr-o grava criza de conducere, presedintele sau, primul ministru din Renania-Palatinat, Kurt Beck, fiind atacat pentru "bajbaielile" politice si pentru divizarea in ceea ce priveste directia de viitor a partidului. Social-democratii germani au acum urmatoarea dilema: continuarea programului de "reduceri sociale" din "Agenda 2010" (programul initiat de fostul cancelar Gerhard Schroeder) sau renuntarea la el, pentru a recupera voturile stangii si ale nemultumitilor. Nemaiputand suporta aceste neintelegeri, presedintele SPD a pronuntat, la sediul din Berlin al partidului, o fraza care a facut deliciul presei, devenind titlu de prima pagina in mai multe ziare germane: "Nu sunt dispus sa mai suport mult timp aceasta mizerie". Doi dintre viitorii vicepresedinti ai Partidului, ministrul de Externe, Frank Steinmeier, si cel de Finante, Peer Steinbruck, precum si fostul lider SPD Matthias Platzeck, au prezentat la sediul partidului din Berlin o carte intitulata "La inaltimea timpului", continand o propunere de program in continuarea liniei trasate de guvernul Schroeder in "Agenda 2010", cu reduceri ale beneficiilor sociale pentru insanatosirea finantelor publice. Stanga din SPD - viitoarea vicepresedinte Andrea Nahles si deputatul Ottmar Schreiner - se opun propunerii celor trei, argumentand ca "trebuie sa corectam reformele introduse de Schroeder". Beck s-a situat alaturi de stangisti si a propus modificari in "Agenda 2010", cum ar fi prelungirea perioadei de timp pentru incasarea ajutorului de somaj. "Nu se poate da inapoi de la reforme" , a declarat vicepresedintele SPD si ministrul federal al Muncii, Franz Muntefering. Criza din SPD se reflecta mai ales in sondajele de opinie, care arata ca partidul a scazut la circa 25 la suta din intentiile de vot, fata de 40 la suta pentru CDU-CSU. Partidul Social-Democrat din Germania va alege, la congresul de la sfarsitul lui octombrie, noua conducere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.