Explozia inflatiei de luna trecuta, cand aceasta a facut un salt anual la 6,03%, dupa ce in primavara scazuse spre 3%, va avea drept efect o crestere imediata a costurilor imprumuturilor, dar si o majorare, peste doua - trei luni, a dobanzilor la dep
Explozia inflatiei de luna trecuta, cand aceasta a facut un salt anual la 6,03%, dupa ce in primavara scazuse spre 3%, va avea drept efect o crestere imediata a costurilor imprumuturilor, dar si o majorare, peste doua - trei luni, a dobanzilor la depozite atrase de bancile comerciale.
Aceasta evolutie va fi determinata de politica monetara a bancii centrale, care, dupa un sir de patru scaderi consecutive in perioada februarie - iunie, dobanda de politica monetara coborand de la 8,75 la 7%, va trebui acum sa o creasca. Aceasta masura este necesara pentru atingerea tintei de inflatie care este in acest an de 4% plus/minus un punct procentual.
Intrebarea care se pune este cu cat va fi majorata dobanda de politica monetara. Analistii bancilor comerciale vad, la sfarsitul acestei luni, cand se va desfasura intalnirea C.A. al BNR, o crestere de la o jumatate la un punct procentual, masura care va avea darul sa impulsioneze intrarile de capital strain, speculativ sau nu, care va dori sa profite de randamentele ridicate pe care le pot obtine pe piata romaneasca.
Expertii FMI, care criticau BNR pentru taierea prea ampla a dobanzii, au avertizat de curand ca, in situatia actuala in care tensiunile de pe pietele financiare externe se mentin, datorate crizei create de fondurile de credit ipotecar americane cu grad ridicat de risc, la care se adauga cresterea inflatiei, datorita secetei, dar si explozia deficitului extern si a majorarilor de pensii si salarii, Romania nu va mai putea miza pe confluenta de factori pozitivi care au permis in ultimii ani cresterea economica rapida in paralel cu scaderea inflatiei.
Poate de aceea Guvernul a decis iesirea brusca pe pietele internationale cu un proiect de memorandum pentru o emisiune de eurobonduri, dupa o absenta de patru ani. Emisiunea ar urma sa fie realizata pe o perioada de zece ani, valoarea ei fiind cuprinsa intre 500 milioane si un miliard de euro.
In acelasi timp, BNR continua sa monitorizeze piata monetara. Saptamana trecuta ea a decis sa anuleze licitatia la care atrage depozite cu scadenta la doua saptamani cat si pe cea in cursul careia bancile comerciale plasau in certificate de depozit la trei luni. Daca in cazul depozitelor la doua saptamani dobanda era, in general, de 7%, egala cu cea de politica monetara, in schimb la certificatele cu scadenta la trei luni dobanda era mai scazuta, la ultima licitatie organizata in septembrie media fiind de 6,71%. Prin aceste masuri, BNR incearca sa impulsioneze bancile comerciale sa recurga la o majorare a dobanzilor, pentru a diminua evolutia ascendenta a inflatiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.