Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit de curand ca activitatea Sectiei II-a Directiei Nationale Anticoruptie, condusa de procurorul Doru Tulus, este una dezastruoasa. Imediat dupa prezentarea raportului CSM, care poate fi citit integral p
Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit de curand ca activitatea Sectiei II-a Directiei Nationale Anticoruptie, condusa de procurorul Doru Tulus, este una dezastruoasa. Imediat dupa prezentarea raportului CSM, care poate fi citit integral pe siteul ziarului nostru www.ziua.ro, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut revocarea din functie a lui Tulus, solicitare ce urmeaza sa fie discutata in sedinta de joi a Consiliului. Printre gravele nereguli descoperite la sectia condusa de Doru Tulus se numara si musamalizarea a numeroase dosare, mai mult sau mai putin grele.
Despre seful Sectiei a II-a din cadrul DNA, se cunoaste deja faptul ca este un obedient al presedintelui Traian Basescu de care de altfel a si fost numit in aceasta functie. Procurorii din subordinea lui Tulus sunt cei care au instrumentat dosare ce vizau adversari ai lui Traian Basescu, punand la pastrare cauzele care ii aveau in prim plan pe prietenii si aliatii presedintelui. Unul dintre dosarele care intra in ultima categorie se refera la actualul lider al Partidului Liberal Democrat Theodor Stolojan, fost consilier prezidential si bun prieten cu Basescu.
Numele lui Stolojan figureaza intr-un mare dosar care se refera la o mega-frauda funciara realizata in timpul in care seful PLD era premier al Romaniei. In acea perioada, "draga Stolo" a patentat un procedeu unic prin care a fost jefuita averea statului. Este vorba despre metoda jefurii patrimoniului prin intermediul Hotararilor de Guvern. Un astfel de jaf a fost denuntat in Justitie, in anul 2006, de locuitorii comunei Popesti-Leordeni (Ilfov), in dosarul 43.976/3/2006 de la Tribunalul Bucuresti, in care se contesta infiintarea Partidului Liberal Democrat. Reprezentantul in instanta al locuitorilor din Popesti-Leordeni, Nicolae Nescu, fost consilier PNL, avertiza atunci asupra imoralitatii presedintelui PLD, acuzat de comiterea unui jaf funciar de proportii, estimat la o paguba de zeci de milioane de euro. "Presedintele comitetului de constituire al PLD, dl. Theodor Stolojan, a facilitat, prin HG nr.834/1991, includerea unor terenuri ce apartineau comunitatii Popesti-Leordeni, ca izlaz comunal, in patrimoniul SC Danubiana SA. Astazi, noi, locuitorii comunei, ne judecam pentru recuperarea acestui izlaz comunal, in suprafata de 80 ha. Desi, la acea vreme, Prefectura Ilfov si OCOT-ul s-au opus transferarii izlazului nostru comunal catre SC Danubiana SA, primul ministru de atunci, dl. Stolojan, a reusit sa-si impuna interesele. Din aceasta cauza, consideram ca dl. Theodor Stolojan nu are moralitatea necesara, pentru a face parte din viata politica a unui stat membru UE", se arata in textul contestatiei, depusa la TMB.
Si in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti, locuitorii din Popesti-Leordeni s-au plans de faptul ca "au fost jefuiti de o sleahta de mafioti, implicati in coruptia de cel mai inalt nivel". Instanta a mai fost atentionata asupra ilegalitatii H.G. 834/1991 prin care SC Danubiana a fost improprietarita ilicit cu 80 ha din izlaz, teren vandut astazi cu zeci de milioane de euro constructorilor de locuinte rezidentiale: "Cel care a dat acea HG este fostul premier Stolojan, pe care il consideram tartorul acestor combinatii politico-economice. Din 1990 incoace, acest grup de interese ne-a decimat patrimoniul localitatii, punand pe butuci si fosta intreprindere de stat Danubiana, careia i s-au vandut toate activele, trimitand in somaj mii de muncitori. Cum intreprinderea a dat faliment, grupul de interese al lui Stolojan a inceput o noua afacere cu pamantul izlazului comunal, un teren situat la doar 10 km de kilometrul zero al Capitalei, care la ora actuala valoreaza peste o suta de milioane de euro".
Frana Tulus
Frauda funciara de proportii, comisa in 1991 de fostul premier Theodor Stolojan a fost denuntata si la Directia Nationala Anticoruptie, in data de 7 februarie 2007. Cazul a fost preluat de Sectia a II-a condusa de procurorul Doru Tulus, care insa tergiverseaza solutionarea corecta a acestui dosar, din motive lesne de inteles. "In 2007 s-au implinit 16 ani de cand noi, locuitorii comunei Popesti-Leordeni, suntem umiliti si furati de un grup de interese, condus de Theodor Stolojan, Anton Marin, fost manager la SC Danubiana (deputat PNL de Ilfov), Grigore Trache (primarul PNL al comunei) etc. Prin HG nr.834/1991, premierul Stolojan si-a improprietarit prietenii cu 80 ha din islazul comunal, in detrimentul comunitatii locale", arata denuntatorul Nicolae Nescu. DNA mai este sesizat asupra unor detalii ale afacerii, indicandu-se procurorilor anticoruptie actele si inscrisurile care dovedesc "caracterul mafiotic, fraudulos, al HG-ului emis de premierul Stolojan". "Eu, ca fost consilier local PNL, nu am vrut sa iau parte la aceasta marsavie si mi-am dat demisia din partid", se mai plange Nescu. Dupa ce descrie in denuntul sau cum a actionat grupul de interese coorodonat de premierul Stolojan, reprezentantul locuitorilor jefuiti il atentioneaza pe seful Sectiei a II-a Doru Tulus: "Mentionez ca am mai formulat o plangere la DNA, dar nu s-a dorit sa se afle adevarul".
Denuntatorul Nicolae Nescu chiar i-a ajutat pe procurorii lui Doru Tulus, probandu-le cu inscrisuri oficiale faptul ca "terenul in cauza (n.r. - 80 ha din izlazul comunal, devenite astazi un luxos cartier rezidential al Capitalei) nu a apartinut niciodata societatii Danubiana SA". In finalul primului denunt de la DNA, Nescu scria ca "am speranta ca terenul va reveni adevaratului proprietar, Primaria Popesti-Leordeni si ca persoanele care se fac raspunzatoare pentru usurinta cu care a fost pierdut acest teren vor suporta rigorile legii".
Consilier la Danubiana
Interesant este ca, potrivit locuitorilor din Popesti-Leordeni, Theodor Stolojan ar fi avut un interes direct in momentul in care a semnat hotararea care a consfintit mega-frauda funciara. Dovada a acestui lucru e faptul ca "draga Stolo" a detinut, ulterior acestei afaceri, functia de consilier economic la Danubiana SA.
"Dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta, Theodor Stolojan s-a angajat de indata la SC Danubiana SA, in functia de consilier economic, avand un singur scop, acela de a falimenta intreprinderea, trimitand pe drumuri mii de angajati si schimband obiectul de activitate, anume in cel de agentie imobiliara", se arata in mai multe plangeri penale ajunse si pe masa procurorilor lui Doru Tulus.
"Oamenii din comuna vad acum ce beneficii le-a adus acea H.G. 834/1991, emisa de Stolojan si sunt satui de tupeul acestui politician care isi permite, in continuare, sa incite opinia publica din judetul Ilfov, prin deschiderea unei filiale a Partidului Liberal Democrat in localitatea Popesti-Leordeni. Dupa parerea noastra, aceasta actiune a liderului actual al PLD intrece orice masura.
Nici comunistii nu ne-au furat pamanturile si izlazurile in halul acesta. Acum nu ne ramane decat sa-l imitam pe presedintele Basescu, cu binescunoscuta lui lozinca: Sa traiti bine, cu pamantu' de la mine!", ne-au declarat revoltati reprezentantii locuitorilor pagubiti de fostul consilier al presedintelui Basescu.
"Draga Stolo", criticat de raportorii occidentali
ZIUA a intrat in posesia unui devastator raport al Institutului International pentru Democratie si Asistenta Electorala (International IDEA) referitor la actualul presedinte al Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan. Documentul, pe care liderul PLD il credea pierdut, poate pune capat carierei politice a fostului consilier al lui Traian Basescu.
Raportul a fost realizat in perioada 1996-1997 si dezvaluie impostura politica si incompetenta lui "draga Stolo". Misiunea expertilor de la International IDEA a fost condusa in Romania de fostul prim-ministru al Belgiei, Leo Tindemans (foto). In preambulul raportului, acesta se intreaba "cum va reusi noua guvernare (CDR, cu mandat 1997-2000) sa scoata Romania din criza profunda in care se afla si sa o conduca intr-o faza noua, aceea a unui stat liberal, bazat pe guvernarea dreptului si pe economia de piata?". Expertul belgian Tindemans isi punea aceasta intrebare dupa ce constatase dezastrul lasat in urma de guvernarile postdecembriste ale regimului Iliescu (1990-1996). Un alt expert International IDEA, Bengt Save-Soderbergh, in calitate de secretar general, preciza ca scopul misiunii, ajunsa in Romania in perioada 1996-1997, a fost "de evaluare a obstacolelor si posibilitatilor realizarii unei tranzitii reusite". Cu alte cuvinte, expertii International IDEA atrageau atentia - dupa cum vom vedea in document - asupra obstacolelor care au creat mari probleme Romaniei post-comuniste, inclusiv cele generate de guvernari slabe si foarte slabe si de premieri incapabili sa reformeze economia.
Antireforma
"Misiunea International IDEA a identificat sase domenii prioritare in care schimbarea este esentiala: competenta guvernamentala, statul de drept, descentralizarea, activitatile societatii civile etc.", se arata in primul capitol al raportului. Subcapitolul "Competenta guvernamentala" contine referiri si constatari care il desfiinteaza practic pe Stolojan ca om politic, in general, si ca premier, in special. Astfel, in pagina 56 a raportului International IDEA se consemneaza urmatoarele: "Romania, dupa 1990, a inceput cu un presedinte puternic, Iliescu, si cu un prim-ministru relativ puternic, Petre Roman. A evoluat catre o situatie cu un presedinte puternic si un prim-ministru slab - Theodor Stolojan, Nicolae Vacaroiu".
La fel de devastatoare pentru actualul lider PLD sunt concluziile subcapitolului referitor la institutia prezidentiala a Romaniei post-comuniste. In pagina 55, expertii International IDEA focalizeaza iarasi prestatia lamentabila a fostului premier Stolojan, cu mandatul 1991-1992, perioada in care Traian Basescu a detinut, la Palatul Victoria, postul de ministru al Transporturilor. Raportorii au ajuns la concluzia ca fostul consilier al presedintelui Traian Basescu a fost unul din franarii reformelor in Romania. Iata ce au consemnat expertii misiunii International IDEA: "Modelul consacrat de regimul Iliescu a fost unul de control al Presedintiei asupra politicii si cadrelor, cu succesiunea a trei prim-ministri din ce in ce mai slabi, Petre Roman, Theodor Stolojan si Nicolae Vacaroiu, care au avut tot atatea atitudini - din ce in ce mai prudente sau potrivnice - in fata schimbarii".
"Obstacol pentru Romania"
Secretarul general al International IDEA, Bengt Save-Soderbergh, a finalizat raportul misiunii in Romania cu sugestii pentru viitorii guvernanti, care aveau sarcina de a face ceea ce nu au facut premieri precum Stolojan si Vacaroiu si de a recupera timpul pierdut in procesul de reforma. Constatand blocajul Romaniei la nivelul anului 1996, expertul Save-Soderbergh a recomandat politicienilor anului 1997 "depasirea obstacolelor pe care Romania le are acum de trecut". Altfel spus, decat in limbajul diplomatic si elegant al raportorilor occidentali de la International IDEA, incompetenta vizibila a premierului Stolojan a fost considerata un puternic obstacol pentru dezvoltarea Romaniei. Se pare ca expertii acestei misiuni au uitat si ei ceva. Anume, sa consemneze faptul uluitor ca Theodor Stolojan a ramas in istoria recenta a Romaniei ca premierul care a dat ordin sa fie nationalizata valuta, la nivelul anilor 1991-1992. Ordinul lui a fost concretizat printr-o aberanta Hotarare de Guvern, urmata de o serie de dispozitii ale Ministerului Finantelor. Adica niste acte normative care au provocat consternare pe piata valutara internationala si in comunitatea de afaceri. In acei rusinosi ani pentru "Romania tranzitiei cu premieri din in ce mai slabi", oamenii de afaceri romani afirmau despre Stolojan ca face, in calitate de premier FSN, ceea ce a invatat de la nomenclaturistii PCR, inainte de 1989.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.