Principalele surse de calciu, un mineral vital pentru buna functionare a sistemului osos, sunt lactatele si alte produse alimentare. Un pahar de lapte, de iaurt sau o bucata de branza consumate zilnic sunt suficiente pentru aportul adecvat de calciu.
Principalele surse de calciu, un mineral vital pentru buna functionare a sistemului osos, sunt lactatele si alte produse alimentare. Un pahar de lapte, de iaurt sau o bucata de branza consumate zilnic sunt suficiente pentru aportul adecvat de calciu. De exemplu, 236 ml de lapte semidegresat contine 272 mg de calciu; 150 g de iaurt - 210 mg de calciu, iar 112 g de branza de vaci - 142 mg de calciu; 100 g sardine -500 mg de calciu etc. Recomandarile OMS sunt urmatoarele: 500-700 mg/pe zi in timpul copilariei, 1300 mg/pe zi intre 10 si 18 ani, 1000 mg/pe zi
intre 19-65 de ani si 1300 mg/pe zi dupa 65 de ani. Anumite vegetale cum ar fi broccoli sau pestele intreg cu oase (sardine, hamsii), nucile, migdalele, preparatele tofu sunt excelente surse de calciu. Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului din intestin. Ea este sintetizata in piele in timpul expunerii la soare. In lunile de iarna, suplimentarea dietetica sau medicamentoasa a organismului cu aceasta vitamina devine importanta, mai ales la populatiile din zonele nordice sau pentru varstnicii care nu pot iesi din casa. Sursele principale sunt pestele gras (somon, sardine si macrou), iar in unele tari alimente imbogatite cum ar fi cerealele.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.