Romania ocupa locul 42 in ceea ce priveste libertatea presei, in clasamentul mondial stabilit de organizatia Reporteri fara Frontiere, relateaza Rompres. Toate tarile membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Bulgariei (locul 51) si a Poloniei (locul
Romania ocupa locul 42 in ceea ce priveste libertatea presei, in clasamentul mondial stabilit de organizatia Reporteri fara Frontiere, relateaza Rompres. Toate tarile membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Bulgariei (locul 51) si a Poloniei (locul 56), figureaza printre primele 50, potrivit clasamentului dat publicitatii marti, pe site-ul organizatiei.

Prima pe aceasta lista care cuprinde 169 de tari este Islanda, iar ultima este Eritreea, tara unde libertatea de expresie este cel mai mult incalcata.

Islanda este urmata de Norvegia, Estonia, Slovacia, Belgia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Irlanda, Portugalia, Elvetia, Letonia, Olanda, Republica Ceha, Noua Zeelanda, Austria, Ungaria, Canada, Trinidad Tobago, Germania, Costa Rica, Slovenia, Lituania, Marea Britanie, Mauritius, Namibia, Jamaica, Australia, Ghana, Grecia, Franta, Taiwan, Spania, Bosnia-Hertegovina, Italia, Macedonia, Japonia, Uruguay, Chile, Coreea de Sud, Croatia, Romania, Africa de Sud, Israel, Capul Verde, Cipru, Nicaragua, SUA, Togo si Mauritania.

Reporteri fara Frontiere considera Bulgaria si Polonia 'elevii slabi' ai Uniunii Europene. La Sofia, se inregistreaza agresiuni la adresa jurnalistilor. La randul lor, autoritatile poloneze refuza sa dezincrimineze delictele de presa, iar justitia condamna jurnalisti la pedepse cu inchisoarea cu suspendare.

Tarile Europei de Nord continua sa fie cele care se comporta cel mai bine.

Dincolo de Europa - unde se afla primele 14 tari ale clasamentului - nicio regiune din lume nu este scutita de cenzura sau violenta la adresa jurnalistilor.

Pe ultimele 20 de locuri ale clasamentului se afla sapte tari asiatice (Pakistan, Sri Lanka, Laos, Vietnam, China, Birmania, Coreea de Nord), cinci tari africane (Etiopia, Guineea Ecuatoriala, Libia, Somalia, Eritreea), patru din Orientul Mijlociu (Siria, Irak, teritoriile palestiniene, Iran), trei din fostul spatiu sovietic (Belarus, Uzbekistan, Turkmenistan) si o tara latinoamericana (Cuba).

Membrii G-8 cunosc o usoara ameliorare a pozitiei lor in clasamentul anual, cu exceptia Rusiei, adauga organizatia, intr-un comunicat. Franta (locul 31), de exemplu, a urcat sase locuri fata de anul trecut. Ziaristii au fost scutiti de violentele care ii afectasera la sfarsitul anului 2005. Totusi, raman numeroase ingrijorari din cauza cazurilor de cenzura, a perchezitiilor din redactii si a lipsei de garantii cu privire la protectia surselor.

In SUA (locul 48), actele de incalcare a libertatii presei au fost mai putin numeroase. Italia (locul 35) si-a oprit cursul descendent, chiar daca jurnalistii raman sub amenintarea unor grupari mafiote care ii impiedica sa-si desfasoare munca in conditii de securitate, iar Japonia (locul 37) a urcat paisprezece locuri, potrivit comunicatului.

'Regretam, totusi, ca numai doua tari membre ale G-8, Canada (locul 18) si Germania (locul 20), au reusit sa se situeze printre primele 20' ale clasamentului, noteaza Reporteri fara Frontiere.

Rusia (locul 144) nu a progresat. Asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, in 2006, nepedepsirea asasinilor si lipsa de pluralism in mijloacele de informare, mai ales in cele audiovizuale, atarna greu in bilantul situatiei libertatii de expresie in aceasta tara, semnaleaza organizatia mentionata.

Noi tari din afara Europei au intrat printre primele 50 din clasament. Este vorba de Mauritania (locul 50), care a urcat 88 de locuri din 2004, Uruguay (locul 37) si Nicaragua (locul 47).

'Speram ca aceste ameliorari vor fi de durata', afirma Reporteri fara Frontiere.

Anul acesta, mai multe tari au coborat in clasament din cauza unor incalcari grave si repetate ale liberei circulatii a informatiilor pe Web. In Malayezia (locul 124), de exemplu, dar si in Thailanda (locul 135), in Vietnam (locul 162) si in Egipt (locul 146), unele site-uri de informatii au fost inchise sau au devenit inaccesibile.

'Suntem ingrijorati de inmultirea cazurilor de cenzura' pe Internet, adauga Reporteri fara Frontiere. Potrivit acestei organizatii, cel putin 64 de persoane se afla in inchisoare pentru ca si-au exprimat opinia pe Internet, dintre care 50 in China, opt in Vietnam, unul in Egipt.

Razboiul este in mare masura responsabil de pozitiile codase ocupate de unele tari. Recrudescenta infruntarilor in Somalia (locul 159) si in Sri Lanka (locul 156) supune jurnalistii la grele incercari. Mai multi ziaristi au fost ucisi, iar cenzura s-a intarit.

In teritoriile palestiniene (locul 158), lupta dintre Hamas si Fatah constituie principala cauza a acumularii atingerilor grave aduse libertatii de expresie. Ziaristii palestinieni si putinii trimisi speciali straini lucreaza sub amenintarea unor luari de ostatici, arestari, agresiuni, potrivit aceleiasi surse.

Pentru a stabili acest clasament, organizatia Reporteri fara Frontiere a cerut organizatiilor partenere (15 asociatii de aparare a libertatii de expresie dispersate in intreaga lume), retelei sale de 130 de corespondenti, unor jurnalisti, cercetatori, juristi si militanti pentru drepturile omului sa raspunda la 50 de intrebari care sa permita evaluarea situatiei libertatii presei din 169 de tari. Celelalte tari ale lumii nu figureaza in clasament, din lipsa de informatii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.