Presedintele rus Vladimir Putin a sosit marti intr-o vizita istorica la Teheran, aceasta fiind prima deplasare a unui lider de la Moscova in capitala iraniana dupa cea efectuata de Stalin in 1943, cand a avut loc intalnirea puterilor din coalitia ant
Presedintele rus Vladimir Putin a sosit marti intr-o vizita istorica la Teheran, aceasta fiind prima deplasare a unui lider de la Moscova in capitala iraniana dupa cea efectuata de Stalin in 1943, cand a avut loc intalnirea puterilor din coalitia antihitlerista.

Vizita presedintelui rus la Teheran urma sa inceapa luni seara, insa in ultimul moment durata ei a fost redusa la o singura zi, pe fondul informatiilor cu privire la pregatirea unui atentat sinucigas caruia liderul rus ar putea sa-i fie tinta in Iran.

Potrivit mass-media de la Moscova, monitorizata de Rompres, Vladimir Putin a fost avertizat in acest sens de serviciile secrete rusesti, vizita fiind confirmata definitiv dupa ce luni seara, la conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel, la Wiesbaden, presedintele rus a anuntat personal ca va merge in capitala iraniana.

La Teheran, presedintele Putin va participa la Summit-ul statelor riverane de la Marea Caspica si are programata o intalnire privata cu presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, cu care va discuta despre controversatul dosar nuclear al Iranului.

Problema nucleara iraniana a fost abordata de presedintele Putin si in cadrul intalnirilor avute saptamana trecuta la Moscova cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy si cu secretarul de stat american Condoleezza Rice, discutiile pe aceasta tema relevand inca o data divergentele mari existente intre Moscova si cancelariile occidentale. Spre deosebire de acestea din urma, Rusia, alaturi de China, se opune adoptarii unei a treia rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU care sa prevada sanctiuni impotriva Teheranului ca urmare a refuzului sau de a-si suspenda programul de imbogatire a uraniului.

In Germania, presedintele rus a declarat ca doreste ca dosarul nuclear iranian sa fie rezolvat pe calea dialogului, dand ca exemplu problema nucleara nord-coreeana, in cazul careia au loc negocieri multilaterale pentru solutionarea ei. Tot in Germania, seful statului rus a mai subliniat ca Iranul nu poate fi convins sa renunte la activitatile sale nucleare prin amenintari, adaugand insa ca Teheranul trebuie sa raspunda obligatiilor sale asumate la nivel international.

Un alt subiect pe care presedintele Putin il va discuta la Teheran va fi cel legat de centrala nucleara iraniana de la Boushehr /sud/, construita de Rusia din 1995 si a carei finalizare este in mod repetat amanata.

In ceea ce priveste summitul statelor caspice, se asteapta ca presedintii acestora sa semneze o declaratie, vazuta de observatori ca un prim pas spre elaborarea unei abordari comune asupra statutului Marii Caspice, o problema discutata din 1991. Iranul doreste o impartire in sectoare egale, iar celelalte tari, mai putin Turkmenistanul, doresc sectoare in functie de lungimea litoralului, situatie in care statul iranian ar fi dezavantajat.

Presedintele Rusiei isi va incheia vizita la Teheran printr-o intrevedere cu cea mai inalta autoritate a statului, Ayatollahul Ali Khamenei, o intalnire de cea mai mare importanta, avandu-se in vedere faptul ca ghidul spiritual suprem al Iranului primeste in mod obisnuit numai sefi de stat musulmani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.