Liderul de la Kremlin nu si-a aminat vizita la Teheran, in ciuda informatiilor serviciilor secrete ruse ca va fi tinta unui atentat.

Cea de a cincea intilnire din 2007 dintre presedintele Vladimir Putin si cancelarul Angela Merkel, desfasurata luni la Wiesbaden, a inceput in atmosfera dominata de zvonul unui posibil atentat contra presedintelui rus, in timpul vizitei sale istorice la Teheran.

Initial, Vladimir Putin a refuzat sa comenteze informatiile despre eventualul complot, insa ulterior a confirmat deplasarea in Iran. „Fireste ca voi merge in Iran", a declarat sec liderul de la Kremlin. Vizita la Teheran va fi a doua a unui lider rus, de la cea a lui Stalin in 1943, si este prilejuita de summitul statelor riverane Marii Caspice. Ceilalti participanti vor fi presedintii Azerbaidjanului, Kazahstanului si Turkmenistanului.

Kremlinul a anuntat duminica faptul ca Putin ar putea fi tinta unui atentat sinucigas in capitala iraniana, bazindu-se pe surse „din cadrul serviciilor speciale ruse", citate de agentia Interfax. Conform acestor surse, „au fost create mai multe grupuri de teroristi kamikaze" pentru a comite un atentat impotriva presedintelui rus, in timpul vizitei sale de marti la Teheran.

Ulterior, serviciile secrete ruse au confirmat informatia. „Autoritatile competente lucreaza activ cu partenerii lor straini asupra informatiilor primite duminica despre o amenintare terorista in legatura cu seful rus de stat", a declarat o sursa din serviciile de securitate, citata de agentiile RIA, ITAR-TASS si Interfax. Autoritatile iraniene au calificat informatiile drept „total lipsite de fundament". „Aceste informatii eronate nu vor afecta derularea normala a programului stabilit al vizitei", a declarat ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki.

Summitul ruso-german de la Wiesbaden, ajuns la a noua editie, a abordat relatiile economice dintre cele doua state, consultarile reunind nu mai putin de 13 ministri rusi si 11 ministri germani, dupa precizarile asistentului presedintelui rus, Serghei Prihodko. O prioritate a intilnirii Putin-Merkel va fi clarificarea pozitiei germane fata de investitiile monopolului Gazprom in Europa, Angela Merkel fiind o sustinatoare a protectionismului european in fata companiilor din Rusia si China. „Pentru Putin, cel mai important va fi sa lamureasca evolutia relatiilor cu UE, dupa adoptarea proiectului de lege al Comisiei Europene cu privire la protectia pietei in fata competitorilor straini", a aratat purtatorul de cuvint al Kremlinului, Dmitri Peskov.

In privinta gazoductului Nord Stream, care aprovizioneaza Germania cu gaze din Rusia, ocolind insa teritoriul Poloniei si al tarilor baltice, oficialii germani au incercat sa linisteasca temerile partenerilor din UE. „Rusii trebuie sa inteleaga faptul ca nu pot lua ostatice separat state europene pentru a-si realiza interesele, ci ca UE va avea un raspuns comun", a declarat responsabilul guvernamental pentru relatii cu Rusia, Andreas Schockenhoff.

De pe agenda intilnirii nu au lipsit nici disputa dintre Rusia si SUA legata de instalarea scutului american antiracheta in Polonia si Cehia, pozitia fata de dosarul nuclear iranian si independenta Kosovo. Pina acum, pozitia Germaniei a fost circumspecta, Berlinul insistind ca o asemenea decizie necesita consultarea partenerilor NATO, iar o hotarire privind independenta Kosovo nu se poate lua fara acordul ONU. In ceea ce priveste Iranul, Germania este „din mai multe puncte de vedere mai apropiata de Rusia" decit de pozitia dura a SUA si a Frantei, care cer intensificarea sanctiunilor economice fata de Iran, considera Alexander Rahr, expert al Societatii germane de politica externa (DGAP).