CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Adaosul pentru peste cu legume si condimente pentru mancaruri Vegeta are in compozitie: "sare de bucatarie max. 56%, condimente 17% (usturoi, piper alb, ardei uite, nucsoara, foi de dafin, rozmarin), poten
CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Adaosul pentru peste cu legume si condimente pentru mancaruri Vegeta are in compozitie: "sare de bucatarie max. 56%, condimente 17% (usturoi, piper alb, ardei uite, nucsoara, foi de dafin, rozmarin), potentiator de aroma (glutamat de sodiu E 621), zahar, legume uscate 8% (morcov, patrunjel), sare de lamaie E 330, colorant (riboflavina E 101 i)". La 100 de grame de produs consumat veti acumula: "valoarea energetica 166 kcal/704 kj, proteine: 8,1 g, carbohidrati 30,5 g, grasimi 1,3 g."


ANALIZÃ…. Produsul analizat este un amestec condimentar extrem de bogat in sare de bucatarie (NaCl) amestecata cu condimente, legume uscate si aditivi alimentari: potentiator de aroma, acidifiant si colorant.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, avertizeaza ca produsul este o sursa importanta ascunsa de sodiu. Dintre aditivii alimentari folositi, monoglutamatul de sodiu, E 621, este cel mai periculos. Cercetatorii il considera vinovat pentru diverse afectiuni, dar si pentru declansarea "sindromului bucatariei chinezesti". Acesta se manifesta prin stari de slabiciune, de greata, ameteli, ajungandu-se uneori chiar si la pierderi de memorie.

Specialistul ne sfatuieste sa consumam condimentele cu moderatie luand in considerare aportul de sare care nu trebuie sa depaseasca cantitatea de 6 g zilnic. Consumul frecvent si in cantitati mari duce la boli datorate excesului de sodiu.


PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Menchinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate de pe eticheta acestuia, fara a i-l prezenta produsul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.