Baptistii din Asociatia Politistilor Crestini spun ca ii fac pe hoti sa marturiseasca furtul cu o predica despre Dumnezeu.Fostul comisar Vasile Oniga si „fratele" sau,subcomisarul Costel Ivascu (ambii, in stinga),in sala de rugaciune O data pe luna, in jur de 50 de politisti din Bucuresti merg in Strada Iuliu Valaori, din apropiere de Hala Traian, la intilniri religioase. O sala imensa ii reuneste pe oamenii in uniforme, de diverse confesiuni - baptisti si ortodocsi. E locul in care politistii membri ai Asociatiei Politistilor Crestini isi marturisesc „experientele cu Dumnezeu". Organizatia are in toata tara cam 500 de membri si a scos o carte in doua volume care se cheama „Politisti pentru Hristos" si cuprinde texte scrise de membrii asociatiei. Cartea a avut un tiraj de 20.000 de exemplare si a fost tiparita cu ajutorul unor donatii din strainatate.

Baptistul Vasile Oniga, unul dintre cei mai vechi membri, spune ca „intilnirea cu Dumnezeu" a avut-o dupa ce fratele sau a fost condamnat la inchisoare pe nedrept, pentru o crima pe care nu a comis-o. „Numai credinta in Dumnezeu m-a ajutat sa trec peste asta", spune Oniga. Pensionar din anul 2005, Oniga isi aminteste cum le vorbea colegilor si hotilor despre Dumnezeu, atunci cind era comisar activ, si cum hotii au marturisit furturile dupa ce i-au ascultat predica. „Eu am lucrat la Sectia 13 Politie. Un hot a furat un mobil intr-o noapte. L-am prins si nu voia sa recunoasca. I-am spus cuvintul lui Dumnezeu si a recunoscut. Eu, in loc sa-i bat, le vorbeam despre Dumnezeu, iar ei marturiseau ce au facut. Colegii imi ziceau: «Lasa, mai, ca nu-l pocaiesti tu p’asta!»", povesteste Oniga. Fostul comisar isi aminteste ca daca intilnea oameni bauti pe strada le vorbea frumos si ii ierta de prima amenda. „A fost un scandal si am amendat o persoana cu 10 milioane de lei vechi. Ea a venit in ziua urmatoare la comandant si a zis ca nu am procedat corect. Comandantul a intrebat cine a dat amenda si apoi i-a spus: "Daca ti-au dat amenda Oniga si cu Matei (n.r. - alt practicant de la Sectia 13), inseamna ca meritai mai mult".

Subcomisarul Costel Ivascu, seful Serviciului Ordine Publica de la Sectia 20, marturiseste in carte ca, dupa prima slujba de la Biserica Evanghelica Romana, a avut o reactie ciudata: „Bucuria mea era fara margini. In drumul meu spre metrou am inceput sa sar intr-un picior. Simteam ca plutesc, simteam ca sint liber, fara povara pacatelor pe care o purtasem multa vreme pe umerii mei...". Costel Ivascu vorbeste putin. Din cind in cind intervine in discutie: „Haideti sa mai «ilustram». Va mai citesc ceva din Biblie!".

La birou, politistii crestini se lovesc de glumele colegilor. „Imi spun «Pocaitul», «Fratele» sau «Sectantul»", spune Costel Ivascu. Insa reactia lui este contrara. „A venit un coleg la mine, era beat si spunea ca a facut sex oral. Am plins pentru el. Chiar am plins", mai spune Ivascu. „Am avut colegi care noaptea se duceau la orgii sexuale. Nici nu voiau sa dea ochii cu mine. Ma considerau un dusman, pentru ca le spuneam ca nu era bine ceea ce faceau", explica el.

Cei doi politisti sint de parere ca toti comandantii vor sa aiba politisti crestini in subordine, pentru ca acestia nu chiulesc, nu beau si isi iau munca in serios. Ei mai cred ca 90 la suta dintre politisti sint pacatosi. „Daca toti politistii s-ar pocai si ar intra in asociatia asta, nu ar mai exista cazuri de luare de mita, nu ar mai fi nevoie de puscarii."

Cu Biblia prin licee Asociatia Politistilor Crestini si-a propus ca in acest an sa-si faca mai multa „reclama". Ca urmare, politistii vor merge cu Biblia in mina prin liceele si scolile bucurestene pentru a le vorbi tinerilor despre droguri, prostitutie si alcool. Un alt plan este acela de a se intilni cu ministrul Internelor, Cristian David, pentru a-i propune ca in fiecare sectie de politie sa existe cite un capelan. „Este un preot, cu har sau chemare, care a facut cursuri de pregatire. Capelan poate fi un politist trecut in rezerva si care lucreaza cu jumatate de norma. A existat un caz la Sectia 21 cu un politist care s-a sinucis pentru ca avea datorii la jocurile de noroc. Daca ar fi fost linga el un capelan, nu s-ar fi intimplat asta", crede Oniga.

Pavel Abraham, moasa Asociatiei Pavel Abraham, presedintele Agentiei Nationale Antidrog, este „moasa" Asociatiei Politistilor Crestini, unde figureaza si ca presedinte de onoare. Chestorul Abraham a ajutat, in anul 2000, la infiintarea asociatiei, cind multi sefi din Ministerul de Interne erau reticenti, iar cei de la serviciul „Doi s-un sfert", Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, au cerut listele cu membrii asociatiei, dar Abraham nu le-a dat, povesteste Oniga. Despre el politistii spun ca „este credincios pentru ca noi credem ca a citit Biblia". La rindul sau, Pavel Abraham spune ca a participat la reuniunile asociatiei si ca a semnat citeva texte din cartile lor. „Ei sint asociati cu baptistii, dar politica lor este crestina, neoprotestanta. Multi zic ca sint sectanti nenorociti, dar ideea de fapt este crestinismul. Este foarte frumos ceea ce fac ei si e pacat ca nu ii intelege nimeni", spune Abraham.

Informatii si marturii ale politistilor crestini gasiti la www.cotidianul.ro/select