Isarescu: Sub nicio forma aceasta nu trebuie sa se mai relaxeze
"Aceasta ar trebui intarita, dar este greu in perioada preelectorala"In contextul in care celelalte componente ale mixului de politici sunt greu de controlat intr-un an electoral, politica fiscala este cea care poate ajuta economia romaneasca, insa ea trebuie tinuta cat mai strans pana in anul 2008, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Accentul trebuie pus pe fiscalitate. Mesajul Fondului (Fondul Monetar International - n.r.) a fost acelasi. Sub nicio forma politica fiscala nu trebuie sa se mai relaxeze, la sfarsitul acestui an si in 2008. Avem acceptul primului-ministru si al ministrului Finantelor", a afirmat Isarescu. Guvernatorul a mentionat ca varianta optima ar viza o intarire a politicii fiscale, insa acest lucru este greu de realizat intr-un an preelectoral.
Analizand contextul economiei romanesti, guvernatorul bancii centrale a precizat ca un mix supraoptim ar presupune simultan o politica fiscala intarita, dar si o politica a veniturilor in care cresterile anuale sa fie sub avansul productivitatii.
"Politica fiscala reprezinta calea spre optimul mixului, pentru ca nu ne putem astepta la o strangere a cresterilor salariale si pentru ca politica monetara, de doi ani, doi ani si jumatate, prin cursul de schimb, a tinut greul in ceea ce inseamna dezinflatia", a spus Isarescu.Isarescu: Avansul economic prezinta o slabire, insa nu alarmantaGuvernatorul a analizat fiecare latura in parte a triunghiului macrostabilitatii - crestere economica, inflatie si deficitul de cont curent. In ceea ce priveste avansul economic, Isarescu a subliniat ca se poate observa o slabire a acestuia, insa nealarmanta. "Cresterea economica a inregistrat o slabire nealarmanta, as putea spune ca o parte este chiar buna. Dispare cresterea economica peste potential, nu o sa mai avem presiuni inflationiste din partea cresterii economice", a spus Isarescu. Totodata, acesta a mentionat ca aceasta temperare a avansului economic decurge in special din situatia din agricultura si, inclusiv, seceta.
Dupa ce anul trecut cresterea economica a Romaniei a atins un nivel de 7,7%, in primul semestru al acestui an, Produsul Intern Brut a avansat, fata de perioada similara din 2006, cu 5,8% in termeni reali."Nu ne ingrijoreaza iesirea din limitele de variatie, ci perspectiva"Pe partea de inflatie, Isarescu spune ca perspectiva acesteia s-a inrautatit, avand in vedere ca tot mai multi factori pot actiona pe pret. El a mai explicat ca scenariile bancii centrale nu au in vedere neaparat atingerea obiectivului pe termen scurt, respectiv incadrarea in tinta de inflatie din 2007, ci pastrarea tendintei de dezinflatie durabila, pe termen mediu si lung. "Pe inflatie avem o iesire din limitele de variatie a tintei de inflatie. Nu asta e o problema, important e sa fie atins obiectivul. Chiar am mai zis ca la cifre mici asemenea reveniri sunt inevitabile. Nu ne ingrijoreaza iesirea, ci presiunea si perspectiva", a spus guvernatorul bancii centrale.
Rata inflatiei in ultimele 12 luni a revenit, in septembrie, la peste 6%, pentru prima data in peste un an, depasind limita maxima a intervalului tintit de BNR, dupa ce cresterea preturilor de consum a depasit 1% in a noua luna a anului. Banca centrala a stabilit pentru acest an o tinta de inflatie de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus.Deficitul de cont curent ar trebui sa intre pe o panta de corectieDeficitul de cont curent ar trebui sa intre pe o panta de corectie care sa se desfasoare pe o perioada de cativa ani, cu mare atentie la intreaga economie romaneasca atat in context european, cat si mondial, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
"Trebuie sa ne uitam cu un ochi la inflatie, iar cu altul la investitiile straine directe, la curs si la contextul international. Deficitul trebuie sa se corecteze cu mare atentie, cu un obiectiv realizabil, nu radical, de soft landing, de aducere a deficitului extern pe o zona controlabila", a afirmat Isarescu.
Totodata, acesta a declarat ca "este mult prea riscant sa ne extindem mai mult decat ne permite plapuma", iar ca un nivel de 14% este foarte ridicat comparativ cu asteptarile bancii centrale de deficit de cont curent de 11-12%.
Unul dintre factorii care au determinat avansul deficitului de cont curent a fost aprecierea cursului de schimb, iar o depreciere a ratei se va reflecta in balanta comerciala doar peste trei-patru-sase luni.
Contul curent al balantei de plati a inregistrat, in perioada ianuarie-august, un deficit de 10,228 miliarde de euro, in crestere cu 87%, pe fondul deficitului balantei comerciale, in urcare cu 69% fata de perioada similara a anului trecut, la 10,864 miliarde euro, a anuntat, ieri, banca centrala.Cursul de schimb va inregistra atat cresteri, cat si scaderiFacand referire la evolutia viitoare a cursului de schimb leu/euro, Mugur Isarescu spune ca in perioada urmatoare cursul va inregistra atat cresteri, cat si scaderi, miscari naturale, care vor fi consemnate in ansamblu de toata economia romaneasca.
"Economia de piata este ciclica, iar suisurile si coborasurile sunt normale. Miscarile acestea sunt naturale si pe cursul de schimb", a spus guvernatorul. Totodata, acesta a mentionat ca deprecierea leului fata de euro din ultimele luni a fost vazuta ca o corectie si a aratat ca in viitor miscarea nu va fi neaparat liniara, existand posibilitatea aparitiei unor slabiri si stagnari.Isarescu: Reducerea RMO, un proces de neevitatŞeful BNR a aratat ca diferenta intre dobanzile platite de banci la resursele atrase si ratele aplicate creditelor este inca inalta, desi mult mai scazuta decat in urma cu cativa ani. Isarescu a aratat ca ingustarea marjelor a fost anticipata, intrucat concurenta din piata romaneasca s-a manifestat puternic in ultimii ani. El a recunoscut ca spreadurile inalte sunt cauzate si de nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii aplicate de banca centrala, insa a mentionat, totodata, ca Banca Nationala a Romaniei are obligatia sa reduca, in perioada urmatoare, nivelul rezervelor minime constituite de bancile comerciale, mai ales ca acest instrument devine ineficient, a mai spus guvernatorul bancii centrale. "Am intrat intr-un club si nu avem incotro. Instrumentul rezervelor minime obligatorii devine din ce in ce mai ineficient, mai ales ca bancile europene pot sa faca direct afaceri in Romania, fara sa fie prezente aici", a spus Isarescu. El a aratat ca cele peste 60 de institutii care au notificat ca vor sa deruleze activitati directe in Romania se vor concentra in primul rand pe creditarea companiilor. "Ţinta lor va fi segmentul de corporate, pentru ca este mai greu sa finantezi retailul daca nu ai o retea teritoriala", a spus Isarescu. Potrivit lui Isarescu, sistemul bancar romanesc are o concentratie moderata, comparativ cu alte state, inclusiv din UE.