Colectia pe care Valentin Ceausescu spera sa o poata recupera prin Justitie are nu doar o valoare de patrimoniu, ci si una materiala foarte importanta, chiar daca greu de apreciat.

Lucrarile unui artist au o valoare care difera de la piesa la piesa, in functie de tema, perioada in care a fost creata respectiva opera, materialele folosite etc. Un alt criteriu de ridicare a valorii unei piese de arta o reprezinta chiar colectia din care a facut parte.

Valoarea unui Nicolae Grigorescu variaza la fel, foarte mult. De exemplu, Casa de licitatii ALIS a vandut in perioada 1995-2003 34 de opere cu aceasta semnatura, dar pretul de adjudecare a fost unul intre 2.000 ("Pe coasta", ulei pe lemn) si 60.000 de euro ("Fata culcata in iarba", ulei pe panza). Si am vorbit despre unul dintre cei mai apreciati pictori romani atat de public, critici, cat si de colectionari. Colectia Valentin Ceausescu cuprinde cinci titluri semnate Gheorghe Petrascu, un autor, de asemenea, cu evaluari diverse. O acuarela Petrascu se vinde cu cateva sute de euro, dar o lucrare pe panza se ridica usor la cateva mii de euro, potrivit catalogului ALIS. In colectia revendicata se gasesc si cinci piese semnate de Theodor Pallady: un autor de asemenea cu o valoare buna de piata. Al. Ciucurencu, D. Ghiata, N. Tonitza ("Peisaj de iarna cu felinar"), Piliuta sau Ion Popescu Negreni, Corneliu Baba ("Potret de tanara cu basc"), dar si doua gravuri Goya fac din aceasta colectie nu doar una de prestigiu, ci ii si confera o valoare de piata deloc de neglijat.