Medicul timisorean Fabian Tatu de la Clinica I Ortopedie a Spitalului Judetean din Timisoara (SCJUT) i-a inlocuit unui tinar aradean, ranit intr-un accident de motocicleta, o portiune lipsa de os de 5 cm cu celule stem. Operatia, desfasurata saptamin
Medicul timisorean Fabian Tatu de la Clinica I Ortopedie a Spitalului Judetean din Timisoara (SCJUT) i-a inlocuit unui tinar aradean, ranit intr-un accident de motocicleta, o portiune lipsa de os de 5 cm cu celule stem. Operatia, desfasurata saptamina trecuta, este o premiera regionala, potrivit Danielei Damian, purtator de cuvint SCJUT. Reconstituirea celor 5 cm lipsa de os se putea face fie prin recoltarea unei portiuni de os de la pacient si transplantarea ei la locul defectului, fie prin implantarea de celule stem. Oficialii spitalului timisorean au declarat ca procesul de refacere va dura citeva luni, iar pacientul va fi supus unor controale lunare.

Metoda implantarii celulelor stem se aplica cu succes in clinici renumite de ortopedie din Europa, cum este cea din Bologna, unde dr. Tatu a efectuat un stagiu in primavara acestui an. De altfel, dr. Fabian Tatu este implicat intr-un proiect de cercetare pe tema gasirii unor noi metode de reconstruire a defectelor osoase, care afecteaza pacientii cu cancer, infectii osoase, fracturi si malformatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.