Intr-un discurs rostit la Congresul Partidului Comunist, presedintele Hu Jintao a transmis un avertisment dur catre Taipei si a criticat coruptia din sinul administratiei.

China nu va permite niciodata Taiwanului sa se desprinda definitiv de tara mama, indiferent cum ar incerca fortele separatiste sa faca acest lucru. Asta a declarat liderul de la Beijing, Hu Jintao, intr-un discurs rostit la Congresul Partidului Comunist. Cuvintarea sa a fost foarte drastica la adresa aspiratiilor de autonomie ale Taipeiului si a promis ca le va combate „prin orice mijloace necesare".

In acelasi speech, Jintao a criticat rezultatele Partidului Comunist Chinez, care „nu s-au ridicat la asteptarile populatiei". El a precizat ca oamenii de rind se confrunta in continuare cu probleme legate de somaj, locuinte, securitate sociala si educatie, in vreme ce unii demnitari traiesc in opulenta si risipesc banii publici. „Recunoastem realizarile noastre de pina acum, dar trebuie sa acceptam ca ele sint sub asteptarile populatiei. Unii membri ai Partidului sint necinstiti si fac tot posibilul ca sa se imbogateasca. Extravaganta lor, risipa, coruptia si alte obiceiuri indezirabile reprezinta in continuare o mare problema in formatiunea comunista", a declarat Hu la inceputul Congresului. Cu aceasta ocazie, el a expus planurile administratiei din Beijing pentru perioada urmatoare: sa creasca venitul pe cap de locuitor, de patru ori, pina in anul 2020.

Congresele Partidului Comunist se organizeaza o data la cinci ani pentru a se discuta problemele interne ale formatiunii si ale tarii. De aceasta data, Hu Jintao ar putea folosi ocazia pentru a-si desemna succesorul in fruntea tarii si a partidului. (El trebuie sa renunte la aceste functii pina in 2012.) Toate pariurile de pina acum il dau drept favorit pe Li Keqiang, un lider comunist regional, abia trecut de 50 de ani. Acesta este un apropiat al lui Jintao, cunoscut pentru corectitudine si pentru intransigenta fata de cadrele corupte.