Schitata impecabil pe hartie, finantarea "istorica" alocata de Guvern nu va reusi, insa, nici in anul viitor sa rezolve autorizarea sanitara a jumatate din cele 11.000 de scoli si gradinite fara apa si cu wc in curte. Motivul este cat se poate de sim
Schitata impecabil pe hartie, finantarea "istorica" alocata de Guvern nu va reusi, insa, nici in anul viitor sa rezolve autorizarea sanitara a jumatate din cele 11.000 de scoli si gradinite fara apa si cu wc in curte. Motivul este cat se poate de simplu: aceste unitatile scolare sunt situate in zone rurale, care nu vor "pupa" din bugetul de stat fonduri pentru retele de alimentare cu apa potabila si canalizare.
"Pentru prima data in istoria post-decembrista, in 2008 Educatia primeste 6% din PIB. Acest lucru demonstreaza ca educatia reprezinta, cu adevarat, o prioritate pentru Guvernul Romaniei. Cele 26,41 de miliarde de lei vor aduce scoala romaneasca mai aproape de un sistem educational de prima linie", a anuntat, victorios, ministrul Educatiei. Cu poezia invatata, Adomnitei a prezentat finantarea proiectelor comparativ cu cea alocata in anii trecuti, cand Guvernul a alocat un buget de doar 4,5% din PIB - in 2006 -, ori de 5,5% din PIB - in 2007. In ciuda fondurilor generoase prevazute pentru anul viitor, Cristian Adomnitei recunoaste ca Ministerul Educatiei va ramane, totusi, cu scoli si gradinite neautorizate, din cauza lipsei apei si a canalizarii.
Intre fosa septica si decantor
De formatie constructor, ministrul Adomnitei a declarat jurnalistilor ca planuieste sa gaseasca solutii alternative pentru canalizare. In prezent, el oscileaza intre a alege fosa septica - pentru care optase initial - si decantorul pentru apele uzate. "Peste 5500 de unitati din invatamantul preuniversitar functioneaza fara autorizatie sanitara, intrucat nu au apa curenta, canalizare si nici grupuri sanitare adecvate. Planuiesc, pentru anul viitor, sa identificam solutii tehnice de rezolvare a problemei managenemtului apelor uzate. Intr-o comuna unde nu exista canalizare, o fosa septica nu este greu de realizat, ci neindicat, deoarece se umple foarte repede. Primarii ne-au comunicat ca nu dispun de resurse financiare pentru a aduce o vidanja sa goleasca fosa de doua ori pe saptamana. Deci, solutia nu este fosa septica, cum prevazusem initial, ci trebuie sa gasim acele dotari moderne cu decantoare, fara de care aceste 5500 de scoli nu vor primi autorizatie sanitara, oricat de bine ar arata ele", a explicat ministrul Educatiei.
Banii de investitii, direct la primarii
Cristian Adomnitei a mai anuntat ca Guvernul va aloca, in aceasta saptamana, 400 de milioane de lei pentru reabilitarea si construirea de unitati de invatamant, suma urmand sa intre direct in contul primariilor, "pentru a nu exista intarzieri". Prin aceasta precizare, ministrul a recunoscut, tacit, eroarea pe care a facut-o pana acum, de a tine banii blocati la inspectoratele scolare. In loc sa-i transfere consiliilor locale, care au primit in administrare cladirile scolilor inca din anul 2001, ministrul a considerat ca este nevoie de "filtrul" inspectoratelor, si s-a trezit singurul vinovat de neutilizarea banilor. Din acest motiv, la intrebarea reporterului Ziua, cate gradinite dintre cele promise au fost construite din fondurile alocate in acest an, Adomnitei nu a putut - sau nu a stiut - oferi o informatie concreta. Numarul cladirilor noi nu poate fi decat infim, atat timp cat edilii "reusisera" sa cheltuiasca, pana la inceputul anului scolar, doar 18% din banii alocati prin patru rectificari bugetare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.