Ideea, in sine, este salutara si ea tine de autoapararea societatii in fata agresiunii propagandei electorale practicate de partidele politice doritoare sa oculteze viciile candidatilor pe care ii propun. Problema este cat de curate sunt intentiile a
Ideea, in sine, este salutara si ea tine de autoapararea societatii in fata agresiunii propagandei electorale practicate de partidele politice doritoare sa oculteze viciile candidatilor pe care ii propun. Problema este cat de curate sunt intentiile ascunse si metodele celor care pretind a lupta pentru un Parlament curat. Politica romaneasca are nevoie de o reforma morala. Ea nu se poate realiza, insa, impotriva democratiei, oricat de bolnava va fi fiind aceasta in Romania de azi.
In Coalitie trebuie sa fi intrat si persoane de buna credinta, responsabile si competente. Sunt acolo unii care s-au alaturat demersului pentru a-si marca simbolic adeziunea fata de principiul moralitatii politice. Sunt insa infiltrati si agenti electorali deghizati sau chiar inamici ai democratiei. Nu conteaza cat de putini. E de ajuns o bata la un car de oale!
Ramane un mister cine sunt membrii ong-urilor coalizate si care sunt statele profesionale si morale care le permit erijarea in judecatori ai altora. Sursele de finantare ale acestor organizatii sunt in continuare o taina. Furnizorii informatiilor pe care isi bazeaza Coalitia concluziile sunt, daca nu totdeauna secreti, in cele mai multe cazuri invaluiti in ambiguitate. Refuzul obstinat al transparentei maculeaza din start credibilitatea Coalitiei curatilor.
La o cercetare mai profunda se constata ca principalii activisti ai Coalitiei fac parte dintre "intelectualii presedintelui Basescu", adica dintre agentii sai electorali si dintre promotorii cultului personalitatii sale. Daca insisti afli ca majoritatea rapoartelor Coalitiei reproduc stiri aparute in presa. Astfel, simplele alegatii se transforma pe nesimtite in certitudini, iar acuzele in condamnari. Executarea suspectilor tine de o mentalitate nedemocratica. Spre a o scuza se zice ca in folosul interesului public dubiul trebuie sa joace impotriva acuzatului.
Sunt, insa, folosite macar toate informatiile publice? Ei bine, nu! Unul, acuzat in presa de practicarea politiei politice, este absolvit de CNSAS. Altul, invinuit de savarsirea unor ilegalitati in domeniul locativ, este scos din cauza de Parchet. Altul, caruia i se reproseaza declaratii rasiste, este achitat de Consiliul pentru Combaterea Discriminarii. Ei bine, Coalitia valorifica numai prima parte a informatiei, inculparea. Achitarea este ignorata. (Tot asa cum aceleasi acuzatii, uneori chiar confirmate de instantele oficiale, sunt ignorate de aceiasi activisti atunci cand in cauza este comanditarul lor, domnul Traian Basescu.)
Manipularea grosolana a informatiei - din pacate inca nesanctionata de legea penala - nu este, insa, lucrul cel mai rau. Mai grava este promovarea insidioasa a unei justitii paralele nestatale, simultan cu decredibilizarea institutiilor statului. O mana de persoane private cu o biografie inca nelamurita decide ca justitia sa este deasupra justitiei de stat. In afara si impotriva sistemului oficial, ea inlocuieste (deocamdata) pedeapsa privarii de libertate cu cea a privarii de credibilitate si condamnarea la moarte fizica cu condamnarea la moarte civila.
In perspectiva, justitia privata cere, logic, o politie privata care reclama sustinera unor forte paramilitare. Aceasta dezvoltare, traditionala pentru extrema dreapta, pune in lumina natura reala a lucrurilor. Nu cu o Coalitie pentru o democratie mai curata avem de a face ci cu o conspiratie impotriva democratiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.