Comisia de Cod Electoral a finalizat, marti, raportul asupra proiectului de lege privind introducerea votului uninominal. Comisia a respins amendamentele parlamentarilor si a pastrat forma de baza propusa de Asociatia Pro Democratia, relateaza Hotnew
Comisia de Cod Electoral a finalizat, marti, raportul asupra proiectului de lege privind introducerea votului uninominal. Comisia a respins amendamentele parlamentarilor si a pastrat forma de baza propusa de Asociatia Pro Democratia, relateaza Hotnews.ro.

Raportul comisiei a fost adoptat cu 9 voturi "pentru" si o abtinere din partea deputatului UDMR, Marton Arpad, care a declarat pentru HotNews ca "nu poate fi de acord cu un proiect care nu solutioneaza chestiunea delimitarii circumscriptiilor si a colegiilor electorale".
Proiectul urmeaza sa fie inaintat spre dezbatere Senatului.

Presedintele Comisiei de Cod electoral, deputatul PNL Mihai Voicu, a declarat ca procesul de adoptare a legii privind introducerea votului uninominal va mai dura cel putin cateva saptamani, in cel mai bun caz. Voicu a mai precizat: " Comisia nu se poate raporta la calendarul impus de Traian Basescu. Faptul ca am deblocat legea nu are legatura cu referendumul, pentru ca nu este posibila votarea legii si in Senat si in Camera pana peste cinci zile. Acest lucru demonstreaza ca exista vointa politica".
Presedintele Traian Basescu a cerut, luni, Parlamentului sa ii trimita spre promulgare Legea privind votul uninominal pana pe 22 octombrie.

Seful statului a adresat o scrisoare presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, in care ii anunta ca, in cazul in care nu primeste spre promulgare Legea privind introducerea votului uninominal pana pe 22 octombrie, va emite decretul de organizare a unui referendum national pe aceasta tema.

"In situatia in care nu voi primi legea la promulgare pana la data de 22 octombrie 2007, va trebui sa imi respect angajamentele publice si sa emit decretul de organizare a unui referendum national pe tema votului uninominal, in baza articolului 90 din Constitutie", a avertizat presedintele.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.