Banca centrala nu poate stapani singura inflatia in crestere puternica din ultimele doua luni. Este nevoie, pe langa politica monetara, si de politici fiscale si structurale mai restrictive, a declarat, ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nati
Banca centrala nu poate stapani singura inflatia in crestere puternica din ultimele doua luni. Este nevoie, pe langa politica monetara, si de politici fiscale si structurale mai restrictive, a declarat, ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). „Un scenariu supraoptimist ar fi sa se limiteze cresterile salariale, inclusiv cele ale bugetarilor, in concordanta cu productivitatea muncii, insa astfel de masuri cred ca sunt limitate, datorita perioadei electorale. De aceea, cred ca o varianta optima in aceasta perioada a finalului de an si pe parcursul anului viitor este adoptarea unor politici fiscale mai restrictive, precum deficitul bugetar si nivelul impozitarii“, a precizat Isarescu, la o conferinta organizata de Mediafax. In plus, guvernatorul considera ca in aceasta perioada preelectorala nu ne putem astepta la reduceri de salarii, insa politicile fiscale au o contributie importanta la procesul dezinflationist. Oficialul BNR spune ca a obtinut deja promisiunea premierului si a ministrului finantelor pentru mentinerea actualei politici fiscale, fara alte relaxari in perioada urma toare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.