Politica fiscala trebuie mentinuta cat mai stransa, intrucat celelalte componente ale mixului de politici sunt greu de controlat intr-un an electoral, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in cadrul seminar
Politica fiscala trebuie mentinuta cat mai stransa, intrucat celelalte componente ale mixului de politici sunt greu de controlat intr-un an electoral, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in cadrul seminarului Mediafax Talks about Corporate Loans. "Sub nici o forma politica fiscala nu trebuie sa se mai relaxeze, la sfarsitul acestui an si in 2008. Am aici acceptul primului-ministru si al ministrului Finantelor", a afirmat Isarescu.
El a mai spus ca politica fiscala reprezinta calea spre optimul mixului, pentru ca nu se poate astepta la o plafonare a cresterilor salariale si pentru ca politica monetara, de doi ani incoace, prin intermediul cursului de schimb, a tinut greul in ceea ce inseamna dezinflatia. Guvernatorul BNR a punctat ca piata nu trebuie sa se astepte la masuri bruste din partea bancii centrale in perioada urmatoare, desi BNR a reactionat deja pentru a contrabalansa criza inflationista din ultimele doua luni. Preturile de consum au crescut in septembrie cu 1,08%, fata de 0,86% in luna precedenta, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a depasit pragul de 6%. Isarescu a mai afirmat ca majorarile de preturi nu au fost rezultatul exclusiv al secetei, in cazul painii, de exemplu, conditiile climaterice nefavorabile reprezentand doar un pretext pentru o aliniere naturala a pretului. "Modificarea conditiilor de comercializare, adica ambalarea, timbrarea si diminuarea evaziunii, nu mai permit ca pretul painii sa fie de cel putin sase ori mai mic decat cel afisat la Bruxelles", a explicat oficialul bancii centrale. In ceea ce priveste marfurile cu preturi volatile (legume, fructe, oua), guvernatorul BNR sustine ca se asteapta o corectie dupa ieftinirea puternica (17%) consemnata anul trecut.
Reforme structurale la orizont
Rata anuala a inflatiei ar putea reveni spre nivelul de 5% in ultimele doua luni ale anului, pe baza eliminarii influentei din noiembrie 2006, cand indicele preturilor de consum a crescut cu mai mult de 1%, a declarat Isarescu. El a mai explicat ca scenariile bancii centrale nu au in vedere neaparat atingerea obiectivului pe termen scurt, respectiv incadrarea in tinta de inflatie din 2007, ci pastrarea tendintei de dezinflatie durabila, pe termen mediu si lung. Guvernatorul BNR a mai adaugat ca in Romania sunt inca necesare reforme structurale, desi e greu de crezut ca in aceasta perioada autoritatile vor reusi sa le puna in aplicare. "Odata cu aceste cresteri salariale, ar trebui luate masuri si pe partea politicilor structurale. Rata somajului a ajuns la 4%, adica nivelul somajului natural. E adevarat ca nu-i usor sa faci reforme structurale intr-un an electoral, dar banca centrala trebuie s-o spuna", a afimat Isarescu. Reamintim, tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4% cu o banda de variatie de plus/minus un punct si 3,8% in 2008. Despre cursul de schimb, Isarescu a declarat ca acesta va inregistra, in perioada urmatoare, cresteri si scaderi, miscari naturale, care vor fi consemnate, in ansamblu, de toata economia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.