Investitorii straini si romani ar putea beneficia de facilitati precum bonificatii de dobanda la unele credite si contributii financiare de la buget, de pana la 2.000 de euro, pentru fiecare loc de munca nou creat, a declarat Varujan Vosganian, minis
Investitorii straini si romani ar putea beneficia de facilitati precum bonificatii de dobanda la unele credite si contributii financiare de la buget, de pana la 2.000 de euro, pentru fiecare loc de munca nou creat, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Comertului, intr-o conferinta de presa organizata ieri, cu ocazia dezbaterii publice a legii investitiilor.
Adoptarea legii va duce la aparitia a noi locuri de munca si va duce la crestere economica. "Numai in Bucuresti exista un deficit de peste 15.000 de locuri de munca a spus ministrul.
Legea investitiilor isi propune sa scada birocratia din sistem si sa se adapteze normelor europene in vigoare. Varujan Vosganian a adaugat ca bugetul din acest an va cuprinde cu doua miliarde de euro mai mult pentru investitii. Proiectul va fi transmis spre dezbatere in Parlament la inceputul lunii noiembrie.
Cu toate acestea, proiectul care va intra in Parlament la inceputul lunii noiembrie e intampinat cu scepticism de unii analisti economici.
Investitorii vor putea beneficia de imprumuturi cu dobanda preferentiala, acces gratuit la utilitati, de subventii, reduceri sau amanari de la plata taxelor locale, precum si de alte facilitati fiscale. Pentru a beneficia de aceste facilitati, investitorii sunt obligati sa mentina investitia efectuata timp de 15 ani de la data finalizarii, pentru proiectele mai mari decat echivalentul in lei a 75 de milioane de euro.
In cazul investitiilor cuprinse intre 25 milioane euro si 75 milioane euro, investitorii trebuie sa mentina investitia timp de 10 ani de la data finalizarii. In ceea ce priveste proiectele de la un milion de euro pana la 25 milioane de euro, investitia trebuie mentinuta cinci ani. Proiectele care vor beneficia de facilitati trebuie sa aiba ca obiectiv fie dezvoltarea regionala, fie activitatea de cercetare-dezvoltare, fie dezvoltarea resurselor umane.
"In bugetul pe acest an exista 1 miliard de euro, bani prevazuti pentru cercetare", a spus ministrul Economiei.
Criteriile de eligibilitate pentru investitorii care pot primi facilitati cuprinse in proiect sunt in functie de domeniul de activitate si de valoarea investitiei.
Potrivit proiectului de lege, Agentia Romana pentru Investitii Straine va fi transformata in Agentia Romana pentru Investitii, investitorii urmand sa depuna cererile privind acordarea de facilitati la institutia nou creata.
Contributiile financiare acordate sub forma facilitatilor pentru crearea de locuri de munca sunt cuprinse intre 250 de euro si 2.000 de euro pe loc de munca, in functie de zona de dezvoltare economica in care este realizata investitia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.