Congresul Partidului Comunist Chinez a debutat ieri, la Beijing, pe fondul cererilor venite din partea mai multor lideri ai formatiunii privind reformarea sistemului politic, astfel incat acesta sa se plieze cu reformele economice care au transformat
Congresul Partidului Comunist Chinez a debutat ieri, la Beijing, pe fondul cererilor venite din partea mai multor lideri ai formatiunii privind reformarea sistemului politic, astfel incat acesta sa se plieze cu reformele economice care au transformat tara. In pofida acestor apeluri, un purtator de cuvant al Partidului Comunist a avertizat ca tara sa "nu va adopta niciodata democratia de tip occidental". Hu Jintao, care ar urma sa fie reales la acest Congres pentru un al doilea mandat de cinci ani in fruntea tarii, a aratat ca, in pofida unor progrese "extraordinare", exista inca "o diferenta deloc neglijabila, intre ceea ce am realizat si ceea ce asteapta poporul de la noi". In acest context, liderul de la Beijing a criticat in termeni duri unii lideri ai partidului care se folosesc de functii in scopuri personale. In acelasi timp, presedintele chinez si-a exprimat disponibilitatea initierii unor negocieri cu Taiwanul pentru ajungerea la un acord de pace. Hu a avertizat Taiwanul sa nu isi proclame independenta, fara insa a evoca posibilitatea unor represalii. Potrivit BBC, Hu Jintao ar putea sa anunte la acest congres posibilul sau succesor la sefia partidului, incepand cu 2012. In prezent, atentia tuturor este indreptata spre Li Keqiang, un lider regional al formatiunii si care ieri s-a aflat pe podium, dar undeva mai in spate. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.