Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a facut apel, marti, in plenul Parlamentului, la cetatenii Romaniei sa mearga al vot pe 25 noiembrie, subliniind ca statutul de membru UE este o sansa de dezvoltare pentru Romania.

"Este o bucurie si o onoare sa fiu, in calitate de presedinte al Parlamentului European, la o sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor. Tara dumneavoastra a aderat cu succes la Uniunea Europeana si si-a reluat locul de drept in familia europeana", a spus Poettering, in deschiderea alocutiunii sale din plenul Parlamentului.

El si-a exprimat "bucuria", in numele cetatenilor Uniunii, fata de aderarea Romaniei la UE.

"Aflandu-se la punctul de intersectie intre Europa de Vest si de Est, Romania a fost si este o parte inseparabila a Europei. Ne leaga o istorie si un spirit comun. Romania aduce o mostenire culturala si spirituala bogata in Uniunea Europeana. Statutul de membru UE este o sansa pentru Romania, pentru a se dezvolta. Este si o sansa pentru UE pentru a raspunde provocarilor viitorului", a adaugat presedintele Parlamentului European.

In ceea ce priveste alegerile europarlamentare care vor avea loc in Romania la 25 noiembrie, Poettering a sustinut ca acesta este un moment important pentru cetatenii acestei tari.

"Intr-o luna vor avea primele alegeri pentru PE. Acestea reprezinta un moment important pentru ca ofera cetatenilor posibilitatea de a exprima vocea Romaniei prin participarea la alegeri. Pledez sa lasam locul cuvenit dezbaterii despre Europa. Avem nevoie de aceasta dezbarere si de colaborarea dintre Parlamentul European si cele nationale, ele nu sunt concurente, ci partenere", a completat Hans-Gert Poettering.

Totodata, el a tinut sa mentioneze ca aderarea Romaniei la UE ofera "sanse" si "perspective" in primul rand tinerilor.

"Apelez la toti cetatenii Romaniei: folositi-va dreptul de a alege. Prin votul din 25 noiembrie, veti exprima importanta Romaniei ca stat membru. Viitorul dumneavoastra este viitorul comun, iar viitorul comun se afla in UE", a mai spus presedintele Parlamentului European.
Mediafax