Noua companie vrea sa se extinda in Europa si sa devina lider pe pietele interneGDF Suez, compania de utilitati creata din planul de fuziune dintre Gaz de France SA si Suez SA, are ca tinta cresterea profitului operational la aproape 10% pentru anul
Noua companie vrea sa se extinda in Europa si sa devina lider pe pietele interneGDF Suez, compania de utilitati creata din planul de fuziune dintre Gaz de France SA si Suez SA, are ca tinta cresterea profitului operational la aproape 10% pentru anul viitor.
Compania prognozeaza castiguri inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari de 17 miliarde de euro (24,1 miliarde de dolari) in 2010, iar cheltuielile medii anuale de capital la 10 miliarde de euro in perioada 2008-2010, a declarat compania intr-un comunicat citat de Bloomberg. Investitiile pentru anul viitor vor depasi 8 miliarde de euro.
Şeful executiv al Suez, Gerard Mestrallet, si omologul sau de la Gaz de France, Jean-Francois Cirelli au inceput ieri un turneu care va aduce directorii executivi in capitalele europene. GDF Suez va fi al patrulea grup energetic pe plan mondial din punctul de vedere al valorii bursiere. Acest acord a fost finalizat dupa 18 luni de la anuntul initial al proiectului, necesitand interventia directa a presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, in procesul de negocieri. Acordul semnat este diferit fata de cel anuntat in februarie 2006 de catre Guvernul primului-ministru de atunci, Dominique de Villepin, care incerca sa protejeze grupul Suez de o eventuala preluare de catre compania italiana Eni. Proiectul de fuziune a fost renegociat de multe ori, reflectand importanta sa miza pe plan politic, social si economic. Cele doua grupuri au precizat ca se asteapta la "sinergii operationale de aproximativ un miliard de euro in 2013".Chiar daca fuziunea nu se va finaliza, Suez va fi cel mai mare castigator"Actionarii Suez vor fi cei mai castigati", indiferent daca fuziunea va fi finalizata sau nu, a declarat analistul Patrice Lalmbert de la CM-CIC Securities din Paris. Acesta a mentinut rating-ul de "pastreaza" pentru actiunile Gaz de France asupra temerilor legate de problemele regulatorii si recomandarea de "cumpara" pentru Suez, deoarece chiar daca combinatia celor doua companii cade, "Suez va deveni o tinta de preluare", ceea ce va aduce un plus semnificativ titlurilor sale.
GDF Suez va avea un Consiliu de Administrare format din 24 de directori, care va include sapte reprezentanti ai statului francez, se mai arata in comunicat. 10 directori vor fi numiti de Suez si 10 de Gaz de France, iar patru membri vor reprezenta angajatii.
Actiunile Gaz de France au crescut cu 5,7% de cand a fost anuntata fuziunea, ajungand la 37,85 euro. Titlurile Suez au castigat 5,5% din 3 septembrie, fiind tranzactionate la 42,56 euro.
Companiile doresc sa-si dubleze rezervele de petrol si gaze naturale la echivalentul a 1,5 miliarde de barili de petrol fata de nivelurile din 2006, in principal prin cresterea externa, se subliniaza in comunicat fara a oferi o perioada pentru aceasta schimbare.Companiile vor face investitii majore pe plan externGDF Suez planuieste sa mareasca si capacitatea de stocare a gazelor naturale in Europa cu peste 35% pana in 2013 si sa castige aproape o cincime din piata de electricitate din Franta, care a fost deschisa competitiei din 1 iulie. Finalizarea fuziunii urmeaza a fi completata in prima jumatate din 2008. Inainte de sedintele extraordinare planificate in care actionarii vor fi intrebati daca sunt de acord cu fuziunea, Gaz de France si Suez va trebui sa consulte sindicatele de lucratori asupra acordului de fuziune, precum si obtinerea de autorizatii de diferite aprobari din partea autoritatilor de reglementare si autoritatile de piete bursiere.
GDF Suez a spus ca aprecierea dividendelor pe actiuni va fi de 10% pana la 15% in medie pe an pana in 2010.
Noua companie isi va consolida participatia de 35% pe care o detine in cadrul unitatii de apa si ape reziduale, Suez Environment, care va face parte din fuziune, au declarat companiile. In plus, noul gigant energetic mizeaza pe majorarea cu 15% a capacitatii retelei proprii de distributie. Investitiile in cadrul Suez Environment vor fi de aproximativ 1,5 miliarde de euro pe an in perioada 2008-2010 si "se va centra in principal pe extinderea in Europa". Suez si GDF planuiesc investitii intre 4 si 4,5 miliarde euro pe an pe plan extern in perioada 2008-2010 si doresc sa pastreze "pozitii forte in sectorul energetic" in Belgia, Olanda si Luxemburg, dorind de asemenea sa-si dezvolte pozitia pe plan extern intr-o "maniera sustinuta".
In afara Europei, Suez Environment va dezvolta "parteneriate privilegiate" in Orientul Mijlociu, China, Spania si Italia. Companiile au reamintit de tinta de reducere a costurilor cu 1 miliard de euro pe an, "care va avea un impact major din 2013".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.