Partidul liberal de opozitie Platforma Civica a devansat partidul Lege si Justitie cu 10-14% in urma unei dezbateri televizate.Donald Tusk l-a adus pe Jaroslaw Kaczynskiin pozitie defensiva In cursa pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc duminica, principalul partid de opozitie polonez, Platforma Civica, a devansat partidul fratilor Kaczynski, Lege si Justitie, arata ultimele sondaje de opinie publicate luni. Avintul luat de partidul de opozitie se datoreaza in mare parte proastei prestatii a premierului Jaroslaw Kaczynski in dezbaterea televizata de vineri in fata liderului Platformei, Donald Tusk. Unul dintre sondaje, organizat de agentia OBOP, indica faptul ca Platforma Civica, partid liberal, ar putea cistiga chiar 46% dintre voturile polonezilor, ceea ce i-ar oferi o majoritate absoluta in Camera inferioara a Parlamentului, cu 236 de locuri din cele 460, arata revista „Forbes". Oamenii de afaceri spera intr-o victorie a liberalilor, dupa doi ani de conducere conservatoare in care nu s-au rezolvat problemele din domeniul concurentei si al balantei comerciale, noteaza „Forbes".

Donald Tusk, considerat de obicei ca un politician mai putin abil decit fratii Kaczynski, a avut o prestatie deosebit de buna la confruntarea televizata de vineri seara. Tusk l-a atacat pe premier referitor la slaba activitate a guvernului din cei doi ani de cind se afla la putere. Reprezentantul Platformei l-a luat la rost pe Jaroslaw Kaczynski pentru faptul ca nu a construit nici o autostrada in toata aceasta perioada si nici cele trei milioane de apartamente promise de guvern. „Timpul dumneavoastra a expirat", a concluzionat Tusk. Kaczynski a raspuns acuzatiilor reluind o tema favorita, anume a unei conspiratii din umbra ce l-a impiedicat sa duca la capat promisiunile. „Nu a fost cea mai buna aparitie a lui Jaroslaw Kaczynski, a fost clar in defensiva. Este socant ca echipa sa de campanie nu a pregatit nici un argument nou pe care sa-l foloseasca pentru a agita discutia cu liderul Platformei Civice", scria Igor Janke, comentator politic polonez, in cotidianul „Rzeczpospolita".

Platforma Civica a promis ca va intra in coalitie cu Partidul Taranilor daca acesta va trece pragul electoral de 5%, dar a lasat deschisa si posibilitatea de a se alia cu postcomunistii din Stinga si Democratii, care inregistreaza 15% din optiunile electoratului.

Polonia boicoteaza Rusia la OMC Varsovia va bloca prin veto intrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului daca aceasta nu va reveni asupra embargoului impus carnii si produselor de carne poloneze, a anuntat luni viceministrul polonez al Agriculturii, Jan Krzysztof Ardanowski. Embargoul dateaza din 2005, iar Polonia sustine ca este strict politic, deoarece produsele sale sint conforme cu normele UE.