Dupa „Inima de tigan", lansat recent de Acasa TV, Antena 1 va difuza de joi propriul serial cu romi.

Cu un titlu care te duce cu gindul la celebra serie americana „Clanul Soprano", „Clanu’ Sprinceana" are mafiotii sai condusi de un bulibasa, capul unui clan din lumea interlopa care, pentru a scapa de „bulau", trebuie sa primeasca un certificat medical care sa confirme ca, potrivit spuselor lui, „are buba la cap". Pentru ca tinara doamna psiholog la care apeleaza il cheama la o terapie in toata regula si nu accepta mita, el incepe tratamentul, dar, pentru a nu trezi suspiciunile mafiotilor mai mici, se muta chiar in vila in care locuieste familia psihologului. De aici incolo incepe un intreg conflict interetnic pentru ca sotul psihologului e un rasist in toata regula care porneste de la premisa ca „tiganu-i tot tigan si-n ziua de Pasti" si nu vrea sa auda de o astfel de vecinatate. Tony Sprinceana se muta la propriu cu catel, purcel si lautari, iar fustele colorate si salbele de cocosei incep sa dea culoare cartierului elegant de vile.

Faptul ca si Acasa TV a scos pe piata un serial cu romi nu este privit drept o amenintare de creatorii „Clanului Sprinceana". „Aceea e o telenovela, iar noi avem, conform titulaturii americanesti, un serial de comedie dramatica", a explicat Andy Lupu, regizorul si scenaristul serialului. El a povestit ca ideea filmului a pornit tocmai de la faptul ca la un moment dat in casa in care locuia s-a mutat o familie numeroasa de romi. „Romii au dat imediat o alta culoare habitatului. Dimineata, in centrul Bucurestiului auzeai guitat de porci si cotcodacit de gaini. Vecinul meu, tiganul Ghiocel, isi pierduse apartamentul la zaruri si se mutase cu toata familia in demisol. Eu, pentru ca sint mai curios din fire, m-am imprietenit imediat cu Ghiocel, care, generos, mi-a oferit «protectie». Cred ca Romania este o tara rasista, sigur, cu un rasism mai pasnic, mai balcanic, de genul «dom’le, n-am nimic cu tiganii, dar sa nu stea in bloc cu mine, sa nu stea in banca la scoala cu copilu’ meu, sa nu se insoare cu sora mea… »", a explicat Andy Lupu. Reprezentantul acestui tip de gindire este personajul interpretat de Adrian Paduraru, vecinul roman, aflat in conflict deschis cu familia de romi. „Eu in viata de zi cu zi nu sint rasist. Sper sa nu primesc telefoane de amenintare", a glumit acesta.

In acest sens, realizatorii serialului au apelat chiar la doi consilieri de la Partida Romilor care le supervizeaza costumele, expresiile ce apar in romani si tot ce tine de obiceiuri si de traditii rome. Chiar si melodia de pe generic este a lui Bela Lakatos, un compozitor rom din Ungaria, muzica fiind completata autentic de Mahala Rai Banda, condusa de Aurel Ionita din Clejani, si de Margineanu, care il interpreteaza in film pe varul Pacino. Cu toate acestea, serialul nu este din cale afara de corect politic. Realizatorii incearca sa il faca sa arate „ca in viata".

Bulibasa Tony Sprinceana este interpretat de Marius Bodochi. „Nu m-as fi vazut in veci in rol de tigan, dar mi-a placut foarte mult scenariul. Textele sint foarte bine scrise, cum spunem noi, actorii, vorbele iti vin parca singure in gura, nu suna nenatural sau pompos, cum se intimpla de obicei la un film romanesc. Am inceput lucrul la serialul asta printre altele, dar acum e cel mai important proiect al meu. Ma trezesc ca imi vin in minte replici care s-ar potrivi personajului meu. Intr-o zi am coborit dintr-un taxi. Eram incaltat cu pantofi noi pe care dadusem o groaza de bani si am calcat in noroi. M-am gindit ce replica ar da Sprinceana intr-un astfel de caz. «Pina miine vreau asfalt!», ar fi zis el. Si replica a intrat in film", a povestit amuzat Bodochi. Sotia lui Sprinceana, America, va fi jucata de Maria Teslaru, iar Aurelian Temisan il va interpreta pe nepotul celor doi, Elvis, de profesie hot sau „sut".