Mircea Dinescu, unul dintre membrii Colegiului CNSAS, a declarat, marti, ca ierarhii carora li s-au ars dosarele de securitate, printre care si Patriarhul Daniel, ar fi trebuit sa vina la audieri pentru a-si clarifica situatia privind un presupus dos
Mircea Dinescu, unul dintre membrii Colegiului CNSAS, a declarat, marti, ca ierarhii carora li s-au ars dosarele de securitate, printre care si Patriarhul Daniel, ar fi trebuit sa vina la audieri pentru a-si clarifica situatia privind un presupus dosar distrus de Directia de Informatii Externe, relateaza Rompres.
'Este de necrezut ca un om care a lucrat in strainatate pe vremea lui Ceausescu, trimis de autoritatile romane, sa nu se fi ciocnit cu securitatea. Dar poate sa vina sa spuna: 'Uitati in ce conditii am plecat eu... Am avut o bursa la Heidelberg, m-am intors'. Era important, pentru ca oricum ramane un semn de intrebare. Ar trebui audiati ofiterii care au ars dosarele, fiindca acele dosare sunt semnate, exista un proces-verbal', a declarat Dinescu.
Anterior, Dinescu confirmase ca numele actualului Patriarh Daniel se gaseste pe un proces-verbal intocmit de DIE pentru 16 dosare distruse pe 23 decembrie 1989.
'Cu Patriarhul Daniel n-am putut discuta decat metempsihotic... A fost doar acea discutie particulara a colegului nostru (Laurentiu Tanase - n.r.)', a adaugat Dinescu.
In schimb, un alt membru al Colegiului CNSAS, Cazimir Ionescu, a afirmat ca nu exista date potrivit carora dosarele distruse 'ar putea releva ca cei vizati au facut ei politie politica'.
'Poate ca asupra lor s-a actionat cu metode care acuza securitatea. Dosarele distruse de securitate n-au fost dosare prin care incercau sa-i apere pe cei care le-au adus servicii, ci pe colegii lor din securitate, care au facut presiuni, santaje. Un ierarh pe care il avem acum in analiza opt ani a fost pus sub presiune. Va dati seama ca, in acesti opt ani, ofiterul respectiv ar vrea foarte mult sa nu-i apara numele. Pentru ca, daca se vorbeste despre victime, trebuie sa se vorbeasca si despre calai', a subliniat Cazimir Ionescu.
Patriarhul Daniel si-a obtinut titlul de doctor in teologie la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii din Strasbourg, in anul 1979, studiind si la Universitatea Albert Ludwig, din Freiburg. In perioada 1980-1988, Daniel Ciobotea a activat ca lector ecumenic si apoi ca director adjunct la Institutul Ecumenic Bossey, Elvetia.
PF Daniel a primit verdict de necolaborare cu securitatea ca politie politica, in urma sedintei de marti a Colegiului CNSAS.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.