In fiecare zi suntem bombardati cu numeroase diete, pe care le urmam cu incredere. Multe dintre acestea nu numai ca nu ne aduc beneficii, ci ne pot dauna sanatatii. Ziarul “Gardianul” va prezinta o selectie de astfel de diete eronate, la care nutritionistii va recomnda sa renuntati in favoarea celor echilibrate:

Dieta pe baza de apa. Aceasta dieta impune exclusiv consumul de apa, de vitamine si de minerale. In cadrul acestei diete, glucoza de care are nevoie creierul nostru este retinuta din glucogen, un tip de carbohidrati, care se gaseste in ficat. Dupa primele zile, rezervele de glucogen se termina, iar creierul primeste cele 100 de grame de glucoza zilnice derivate din proteine. Muschii si celelalte parti ale organismului primesc rezerva de energie prin arderea grasimelor, proces ce genereaza o substanta care face sa dispara senzatia de foame. Numai ca folosirea proteinelor, pe care se bazeaza muschii si alte parti ale corpului, face ca acestea sa slabeasca, iar riscul cel mai mare este pentru muschiul cardiac. Metabolismul de baza, care ar putea fi acoperit prin necesitatile calorice daca nu am avea nicio activitate, se reduce, ceea ce inseamna ca trebuie redusa si activitatea fizica. Daca se insista prea mult cu aceasta dieta, exista riscul de probleme musculare, mai ales la muschiul cardiac, care pot fi letale in unele cazuri. Atunci cand se renunta la dieta la timp, se recupereaza greutatea pierduta, numai ca recuperarea musculara este mai lenta, mai ales daca persoana este mai in varsta.

Diete care au la baza reducerea numarului de calorii. Este vorba despre dietele care incurajeaza un numar de 400-600 de calorii pe zi, care sunt continute in diferite prafuri sau bauturi.