Proiectul bugetului de stat pe anul 2008 a ajuns la Parlament, insa nu va fi dezbatut si votat in Plenul celor doua Camere mai devreme de luna decembrie. Potrivit calendarului aprobat ieri de Birourile reunite, sedintele comune ale Camerei Deputatilo
Proiectul bugetului de stat pe anul 2008 a ajuns la Parlament, insa nu va fi dezbatut si votat in Plenul celor doua Camere mai devreme de luna decembrie. Potrivit calendarului aprobat ieri de Birourile reunite, sedintele comune ale Camerei Deputatilor si Senatului in care se vor dezbate si vota legile bugetului de stat pe 2008 si bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2008 sunt programate incepand cu 27 noiembrie. La doua zile dupa scrutinul pentru Parlamentul European. Data fixata este insa optimista, intrucat mai trebuie luate in calcul si eventualele intarzieri aparute la dezbaterile din cadrul comisiilor de specialitate.
Legislativul are obligatia sa aprobe bugetul pe anul viitor pana la data de 15 decembrie.Vor fi intre 1200 si 1300 de amendamente, pe proiectPotrivit secretarului Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu (PSD), grupurile parlamentare au propus ca bugetul sa fie dezbatut dupa alegerile pentru PE pentru ca temele de campanie sa nu interfereze cu alte subiecte. El a precizat ca "toata lumea a fost de acord cu aceasta modificare venind de la grupurile parlamentare".
Presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Aurel Gubandru (PSD), ne-a declarat ca data de 27 noiembrie, fixata pentru inceperea dezbaterilor in Plen, este una "foarte realista". Iar la aceasta concluzie a ajuns dupa ce a discutat si cu ceilalti membri ai comisiei. "Anul trecut, de exemplu, termenul alocat comisiilor a fost intre 8 si 14 noiembrie. Acum, programul este intre 6 si 22 noiembrie, ceea ce reprezinta un progres foarte bun", ne-a explicat Gubandru. In opinia sa, discutiile pe proiectul de buget nu vor avea de suferit din cauza campaniei pentru europarlamentare. "In comisia comuna suntem 27 de deputati si 11 senatori. Noi ne vom ocupa de buget in aceasta perioada", a precizat presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatilor. Pana la comisia comuna, proiectele de buget trebuie sa primeasca avizul mai multor comisii de specialitate. Toate datele primite de la aceste comisii, ( 16 la numar numai la Camera Deputatilor) sunt centralizate de senatorii si deputatii din comisiile pentru buget - finante, reunite in sedinte comune. Tot aici sunt dezbatute si amendamentele facute pe marginea proiectului. Daca anul trecut au fost 700 de amendamente depuse de parlamentari, potrivit deputatului Aurel Gubandru, membrii comisiei se asteapta ca anul acesta sa fie depuse intre 1200 si 1300 de amendamente.
In Plenul reunit, parlamentarii au la dispozitie trei saptamani sa dezbata si sa voteze bugetul pe 2008. Iar daca negocierile politice sunt eficiente, bugetul poate fi aprobat si intr-o saptamana.
PSD a anuntat ca nu va vota bugetul daca amendamente precum reducerea TVA la alimente, majorarea pensiilor, marirea salariilor profesorilor, acordarea de subventii pentru agricultori, nu vor fi cuprinse in forma finala a proiectului. Liderii PD si PLD sustin ca nu vor vota bugetul propus de Cabinetul Tariceanu II, iar PRM se va pronunta pe acest subiect in functie de rezultatul negocierilor politice.Tariceanu: "Bugetul va fi votat"Premierul Tariceanu a anuntat ieri ca pana seara intentioneaza sa trimita invitatiile catre toate partidele parlametare, pentru consultari privind bugetul de stat. Insa a evitat sa spuna data exacta la care vor avea loc discutiile respective. Primul ministru este insa convins ca bugetul de stat pe 2008 va trece de Parlament. Principalul argument invocat este acela ca "Romania are nevoie de un buget".Calendarul stabilit pentru dezbateri22 octombrie - 1 noiembrie: depunerea de amendamente23 octombrie - 5 noiembrie: sedinte comune ale comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru examinarea si depunerea avizelor la comisiile reunite buget-finante6 - 22 noiembrie: dezbateri in cadrul comisiilor de buget-finante si depunerea rapoartelor pentru cele doua proiecte de buget27 noiembrie: sedinta comuna a celor doua Camere pentru dezbaterea si adoptarea bugetului de stat pe 2008.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.