Stiam deja ca exista oameni atit de murdari incit contamineaza totul in jur. Dar exista si murdarii atit de mari incit maculeaza pina si privirile celor care se uita la ele.Imaginile cu dnii Muresan, Remes si Ciorba „minarind" o licitatie sint o cutremuratoare marturie despre cit de scirboasa poate fi Romania. Din ratiuni de minima protectie sanitara, refuz sa fac operatiunea aproape scatofaga de a analiza imaginile, vorbele, mimica si gesticulatia personajelor. Sa nu fim ipocriti: coruptia dezgustatoare a unor personaje precum Remes se putea lesne intui de la prima vedere. Nu ma surprinde. Ma sperie insa reactiile multora dintre cei care asuma rolul de „ciine de paza" al democratiei noastre. Cei care, de pilda, sint scandalizati de badarania presedintelui si ajung in pragul lipotimiei daca critici Parlamentul nu vad mizeria monstruoasa a acestor imagini. Pentru ei, problema este cum de au ajuns aceste imagini in fata oamenilor si nu cum de mai are acest Guvern tupeul sa mai existe dupa dezvaluire. Cum de vedem noi asa ceva e mult mai important decit ce vedem.

Ni se spune ca imaginile nu trebuiau difuzate. Sau, ma rog, ca trebuiau dosite un timp pina cind se rezolva una-alta, ne mai lamurim, mai vedem. Adica, ai imagini clare cu un ministru luind spaga pentru a truca o licitatie si nu trebuie sa le difuzezi pentru ca ai face jocul celeilalte tabere politice. Daca dai caseta, faci jocul dlui Basescu. Daca nu o dai, logic, faci jocul dlui Tariceanu. Dar interesul public mai conteaza? Nu sint atit de candid sa cred ca dl Basescu e complet inocent in privinta difuzarii casetei. Dar asta e problema cea mai importanta acum? Avem in fata dovada clara a coruptiei la cel mai inalt nivel. Tipam dupa „pestii" mari. Iata-i! Ministri in functie! Dar, nu! Noi cautam false echilibre: caseta ajuta o parte si nu e corect. Orice caseta care dezvaluie coruptia unui politician ajuta cite o parte. Sa deduc ca nu avem dreptul sa le vedem decit pe acelea care nu ajuta pe nimeni?

Menajeria policroma care a reusit, acum ceva vreme, sa rastoarne afacerea „biletelul" - un document prin care premierul cerea lui „draga Traian" sa „vorbeasca" la Parchet, „cind are ocazia", despre un anumit dosar - a inceput, iarasi, sa faca fum, zgomot si jonglerii cu bile colorate. Menajeria a reusit sa-i faca pe oameni sa creada ca cel care comite e mai putin vinovat decit cel care tainuieste. Acum, aceeasi echipa incearca sa ne arate ca nu am vazut ceea ce am vazut si, daca nu iese, macar ca ceea ce am vazut nu e atit de grav. Grav e ca aceasta caseta a ajuns in fata ochilor nostri. Ni se spune ca justitia trebuie sa se pronunte, nu noi. De acord, justitia trebuie sa-si faca treaba. Daca e cazul, sa-i trimita la inchisoare, sa confiste cei 15.000 de euro, caltabosii si palinca, sa refaca licitatia etc. Asta e treaba justitiei. Dar noi trebuie sa stim cine sint ministrii guvernului nostru. De ce pazitorii democratiei ne refuza dreptul de a-i judeca moral pe ministri? Tocmai ei, cei care ne incurajeaza sa-l judecam moral pe presedinte...

Apoi, se incearca aruncarea in derizoriu a casetei - spaga e prea subtire ca sa fie credibila. Eu il cred pe dl Remes in stare sa manevreze o licitatie pentru 15.000 de euro, niste caltabosi si ceva palinca. Tocmai pentru ca fiecare om are pretul lui, pretul dlui Remes e mult mai mic decit credeti.

Asistind la acest scandal, sila pe care o simte orice om decent fata de personaje precum fostul ministru al agriculturii se extinde natural, ca o metastaza, si asupra altora, pe care o antipatie orbitoare pentru presedintele Basescu ii face sa-l apere, involuntar si caraghios, pe dl Remes.