La scurt timp dupa ce elicopterul in care se aflau sotii Ceausescu a decolat de pe sediul CC al PCR, furia multimilor s-a revarsat asupra Palatului din "Primaverii". Apoi, in zilele care au urmat, locuinta fostului sef al statului a fost scena unor e
La scurt timp dupa ce elicopterul in care se aflau sotii Ceausescu a decolat de pe sediul CC al PCR, furia multimilor s-a revarsat asupra Palatului din "Primaverii". Apoi, in zilele care au urmat, locuinta fostului sef al statului a fost scena unor episoade incredibile, desprinse parca dintr-un film despre jefuirea unei cetati abia cucerite.

Timp de cateva decenii, romanii au fost ferm convinsi ca familia "Maretului Carmaci" este extrem de bogata. Apoi, incepand chiar din primele zile de libertate postdecembrista, averile ferecate in "pestera lui Ali Baba" din Bulevardul Primaverii au inceput sa se imprastie rapid, risipite in toate cele patru zari. Abia peste multi ani s-a aflat ca, la Targoviste, Nicolae si Elena Ceausescu au plecat in moarte doar cu ceea ce aveau pe ei.

Singura avere descoperita si confiscata efectiv de la sotii Ceausescu au fost cele cateva obiecte de pret pe care le aveau la ei cand au fost executati. Obiecte confiscate pe baza de proces-verbal. In cazul lui Nicolae, documentul mentioneaza: "Un ceas de mana barbatesc, marca Rollex-Oister day-date, confectionat din metal alb, cu bratara din acelasi material".

Ceva mai bogata a murit Elena, care avea cateva podoabe femeiesti. Acelasi document mentioneaza: "Un colier din metal de culoare galbena, o bratara si 27 de agrafe de par, confectionate tot din metal galben". Plus doua paltoane jerpelite care pareau ca, inainte de a fi gaurite de gloante, fusesera deja ciuruite de molii.

22 Decembrie 1989: la scurt timp dupa ce elicopterul pilotat de Vasile Malutan a decolat de pe acoperisul CC al PCR, Palatul din "Primaverii" era luat cu asalt de revolutionari. In scurt timp, reporterii Televiziunii Romane, numita pe atunci si "Libera", au inceput sa delireze "la ora de varf", prezentandu-ne robinetii de aur din baia "Dictatorului" sau balanta, tot de aur, pe care Zoe cantarea mancarea pentru cainele sau. Ulterior, paza "obiectivului" a fost incredintata unei companii de parasutisti. Inainte ca militarii sa ia sub control "Barlogul Dictaturii", acolo a patruns o multime de oameni veniti direct din strada. Oameni care, manati de patosul revolutionar, si-au luat de acolo "suveniruri" care nu aveau doar o valoare simbolica. Dupa multi ani, comandantul parasutistilor a povestit ca atunci din debaralele palatului s-a adunat un mic munte de incaltaminte veche, pe care, cu siguranta, Ceausestii nu au purtat-o niciodata.

Concluzie clara: "musafirii" s-au capatuit cu incaltarile ramase fara stapan. Iar in locul lor si-au lasat scalciatele lor ciubote proletare. Ulterior, la "Palat" s-a infiintat o comisie de inventariere a bunurilor gasite. Unul dintre membrii acesteia, istoric de meserie, le-a relatat ca, intr-o buna zi, o colega, si ea specialist in istorie, a venit de acasa imbracata cu o haina de blana ponosita si a incercat sa plece cu un mantou al Elenei. Substituirea a fost bineinteles observata, dar colegii s-au multumit doar sa-i arate obrazul distinsei specialiste. Intrati in Palatul "Primaverii", reporterii TVR-L au mai povestit ca langa patul in care dormea uneori Zoe fusese descoperita o "Cazanie", carte bisericeasca rarisima, tiparita in secolul al XVII-lea, care apartinea tezaurului cultural national.

Atunci, cartea ne-a si fost aratata, dar dupa aceea a disparut fara urma. Si nu a mai fost gasita nici pana in ziua de astazi. 
a— Domnule ministru... a— Lungul drum al reabilitarii a— Valentin - Zoia - Nicu a— Piese valoroase a— La Muzeu, ca la Nufarul a— Radu Antal: "Valentin isi vede de activitatea stiintifica" a— Anticarul: Marius Niculescu a— Avocata: Paula Iacob a— Emeric Jenei: "Valentin este un om extrem de loial"
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.