Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa (CRP) a decis, in sedinta de marti, ca filmul difuzat de televiziunea publica despre Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan era de interes public, iar, prin difuzarea lui, TVR nu a incalcat Codul Deo
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa (CRP) a decis, in sedinta de marti, ca filmul difuzat de televiziunea publica despre Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan era de interes public, iar, prin difuzarea lui, TVR nu a incalcat Codul Deontologic al CRP, relateaza Rompres.
Presedintele CRP, Cristian Tudor Popescu, a afirmat ca interesul public a justificat difuzarea acestui film, iar Codul Deontologic al CRP nu a fost incalcat in litera lui prin difuzarea materialului.
'S-au comis un numar de erori profesionale de catre Departamentul de stiri, erori de natura sa afecteze credibilitatea si prestigiul TVR. Aceste erori nu sunt de natura sa afecteze adevarul, mesajul in legatura cu cele doua persoane prezente in film (Remes si Muresan - n.r.). Realitatea a ceea ce faceau cei doi in film este mai presus de indoiala', a precizat Cristian Tudor Popescu.
De asemenea, Consiliul de Onoare al CRP a decis ca nota interna transmisa de presedintele-director general al SRTv, Alexandru Sassu, sefului Departamentului Stiri, Rodica Culcer, poate fi considerata ca 'o forma de presiune asupra jurnalistilor'. Potrivit Consiliului de Onoare al CRP, Rodica Culcer ar fi putut sa decida difuzarea in continuare a filmului, indiferent de pozitia presedintelui-director general.
Dupa cum a mentionat Cristian Tudor Popescu, directorul Departamentului Stiri al TVR, Rodica Culcer, prezenta marti la sedinta Consiliului de Onoare al CRP, a afirmat, in mod repetat, ca cei doi fosti ministri ai Agriculturii Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, au fost cautati in ziua difuzarii materialului de catre TVR pentru o reactie, insa nu au fost gasiti. 'De altfel, nici Remes si nici Muresan nu au reclamat nimic in acest sens', a spus Cristian Tudor Popescu.
In ceea ce priveste institutia care a realizat materialul, presedintele CRP a sustinut ca 'este vorba despre o institutie a statului roman care face interceptari telefonice' si a subliniat ca TVR trebuia sa precizeze mai clar sursa filmului. 'Se putea pune in stanga ecranului mentiunea 'aceste subtitluri nu apartin TVR'', a spus Cristian Tudor Popescu.
Intrebat fiind care ar fi, in opinia sa de gazetar, erorile profesionale comise de Departamentul Stiri al TVR, Cristian Tudor Popescu a aratat ca printre acestea se numara aparitia cuvantului 'flagrant' pe genericul materialului. 'Acest cuvant nu avea ce sa caute acolo pentru ca nici nu era vorba de asa ceva', a spus Popescu.
De asemenea, in opinia lui Cristian Tudor Popescu, intrebarea 'trebuie sa-si dea Remes demisia?' nu isi avea rostul la finalul filmului, deoarece 'nu se produsese nimic juridic cu ministrul Agriculturii'. 'TVR spunea, de fapt, trebuie sa-si dea Remes demisia pentru ca noi am dat acest film', a apreciat Cristian Tudor Popescu, mentionand ca, oricum, 'forta acelui film demonstra clar cu ce se ocupau cei doi demnitari'.
Presedintele CRP a afirmat, de asemenea, ca TVR, prin modul in care a comentat filmul, s-a transformat 'intr-un fel de goarna a procuraturii'.
In schimb, Cristian Tudor Popescu este de parere ca prezentarea de catre TVR a filmului nu poate fi calificata drept manipulare, deoarece acest lucru ar presupune prezentarea unei realitati false, a unui neadevar.
Popescu nu a dorit sa precizeze ce sanctiuni ar trebui sa ia jurnalistii de la Departamentul de Stiri al TVR, subliniind ca CRP nu se amesteca in politica editoriala interna a niciunei publicatii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.