Mircea Dinescu, membru ,in Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, a anuntat ca a fost dat verdict de necolaborare cu politia politica pentru Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel.Mircea Dinescu a precizat insa ca, din moment ce numele Patriarhului a fost gasit pe o lista cu titulari de dosare arse in zilele revolutiei din 1989, acest lucru va fi mentionat textual in decizia pe care PF Daniel o va primi de la CNSAS.

Dinescu a precizat ca Patriarhul Daniel nu a transmis Colegiului nicio informatie referitoare la dosarul ars, el nefiind prezent nici la audieri si netrimitand vreun punct de vedere oficial Colegiului in legatura cu acest lucru.

O decizie similara celei luate in cazul Patriarhului a fost luata de Colegiu si in ceea ce il priveste pe conducatorul Bisericii Romano-Catolice din Romania, Arhiepiscopul Ioan Robu. Ši numele acestuia apare pe lista de dosare distruse de SIE in 23 decembrie 1989.

Pe langa dosarul Patriarhului Daniel si cel al Arhiepiscopului Ioan Robu, Colegiul CNSAS a mai analizat, in sedinta de marti, si cazul Episcopului de Arges, Calinic Argatu. Acesta a primit o colaborare cu politia politica comunista pe care, potrivit lui Dinescu, are dreptul sa o conteste.

In afara de acestia, alti 23 de ierarhi, mai mult sau mai putin cunoscuti, au primit in sedinta de marti decizii de necolaborare cu politia politica, fie pentru ca numele lor nu se gaseau sub nicio forma in arhiva pe care Colegiul o are la dispozitie, fie pentru ca se aflau in aceeasi situatie cu Patriarhul Daniel si Arhiepiscopul Robu, in sensul ca numele lor apar pe o lista de titulari de dosare distruse, insa in afara de aceasta nu exista nicio alta mentiune in legatura cu ei.

Dinescu a mai declarat ca unele dintre cazurile preotilor care au avut nume conspirative vor fi dezbatute in sedintele viitoare ale Colegiului, in privinta lor nefiind luata nicio decizie. "Fie nu s-a discutat despre acestia, nu au fost pe ordinea de zi, fie s-a supus la vot insa nu a fost intrunit numarul de voturi necesar pentru a fi luata o decizie, din cauza abtinerilor. Urmeaza deci sa mai avem cazuri de inalti ierarhi pe ordinea de zi a CNSAS", a adaugat Dinescu.
 Mediafax