E 460, celuloza, este un aditiv alimentar considerat de specialisti ca fiind inofensiv, insa,in cazul in care consumul este foarte ridicat, pot aparea probleme la nivelul aparatului gastrointestinal.

Celuloza, E 460, este un aditiv alimentar pe care il intalnim destul de des in sosuri, supe, diverse sortimente de paine, biscuiti, prajituri, deserturi reci, inghetate, margarine, dulceturi, ciocolata sau milk-shake-uri. Formula chimica a acestui aditiv este (C6H10O5), celuloza fiind descoperita  pentru prima data in secolul al XIX-lea de chimistul francez Anselme Payen. De atunci, productia de celuloza a crescut constant ajungandu-se ca in 2006, la nivel mondial, sa fie de 1.500.000.000 tone.


UTILIZÃ…RI. Producatorii din industria alimentara il folosesc ca emulgator, stabilizator, intaritor, agent antiaglomerant sau gelifiant. De cele mai multe ori are rolul de a retine apa. De exemplu, folosita la sosuri, celuloza le creste acestora volumul si le da o textura deosebita. E 460 este folosit si in industria farmaceutica drept agent de legatura. De asemenea, celuloza este utilizata pentru a creste biovalabilitatea medicamentelor.

Celuloza este intalnita in alimente sub doua forme: E 460 (i) - celuloza cristalina si E 460 (ii) - pudra de celuloza. Nici una dintre aceste doua forme de celuloza nu s-a dovedit a fi periculoasa pentru consumul uman. Mai mult, un grup de medici a realizat un studiu pe 18 copii, carora, in loc de obisnuitele cereale pentru micul dejun, li s-a administrat celuloza comestibila. Schimbarea aceasta a durat timp de trei luni. La sfarsitul studiului nu s-a constatat nici o problema la nivel gastrointestinal.

Totusi, sunt specialisti care afirma ca in cazul unor concentratii mari de celuloza, E 460, pot aparea probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipatia sau diareea. Din aceasta cauza, aditivul alimentar E 460 este interzis in alimentatia copiilor dupa intarcare.