Imprumuturile bancare s-ar putea ieftini in curand, datorita reglementarilor UE si a masurilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ieri ca institutia pe care o conduce are obligatia sa reduca, in perioada
Imprumuturile bancare s-ar putea ieftini in curand, datorita reglementarilor UE si a masurilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ieri ca institutia pe care o conduce are obligatia sa reduca, in perioada urmatoare, nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) constituite de bancile comerciale, deoarece acest instrument devine din ce in ce mai ineficient. In prezent, bancile sunt obligate sa depuna la BNR 40% din rezerva atrasa in valuta si 20% din resursele atrase in lei. Reprezentantii bancilor de top din Romania au declarat, in repetate randuri, ca nu pot ieftini creditele, deoarece trebuie sa-si blocheze banii la BNR, dar aceasta scuza nu va rezista multa vreme. Isarescu nu a precizat cu cat vor scadea RMO, deci deocamdata nu se poate estima cu cat se vor ieftini creditele. Pe de alta parte, Comisia Europeana vrea sa uniformizeze conditiile de acordare a imprumuturilor, printr-o directiva care va fi adoptata anul viitor de Parlamentul European. Aceasta va avea ca efect reducerea dobanzilor la credite si eliminarea unor comisioane. In prezent, costurile creditelor de consum in UE variaza de la 6% pe an in Finlanda, 6,8% pe an in Irlanda, 9,4% pe an in Spania si ajunge la 12% pe an in Portugalia si Romania.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.