Paula Iacob a fost avocata lui Nicu Ceausescu, proprietarul initial al majoritatii obiectelor revendicate astazi.

"Nicu era foarte departe de a fi personajul despre care cred ca in mod voit o anumita parte a guvernarii de atunci a lansat ideea ca era un om rau si din punct de vedere intelectual ar fi fost o nulitate. Nimic din acestea nu era adevarat. Ii placea foarte mult sa citeasca si avea un simt de analist politic cu care multi profesionisti de azi nu se pot lauda. Nu era prea apropiat de frati pentru ca asa au fost educati. Totusi, Valentin si Zoe s-au dus foarte des sa ii duca pachete pe timpul detentiei.


CONFISCARE. Pentru ca in nici una dintre sentintele primite de Nicu nu a fost vorba despre confiscarea averii, Valentin si Zoe au inceput actiuni de recuperare a bunurilor. Este vorba de bunurile care au apartinut lui Nicu, iar ei sunt singurii mostenitori. S-au ridicat toate cartile care erau in casa. Volume in franceza despre boierii moldoveni sau carti in engleza, germana, Kant, Schopenhauer, nu erau cartile citite in mod obisnuit de Elena si Nicolae. Erau, evident, cartile copiilor care vorbeau limbi straine si aveau o cu totul alta educatie. S-au mai confiscat si tablourile. Stiu sigur ca Nicu avea chitante pentru ele si ca le achizitionase din colectii particulare. Modul in care s-a comportat muzeul (Muzeul National de Arta al Romaniei) si cei care au refuzat sa returneze tablourile, este negarea unei institutii de drept, dreptul succesoral. Eu, daca eram procuror, ii trimiteam in judecata pe cei care au refuzat sa elibereze ceea ce judecatorul a spus ca trebuie dat. Zoe si Valentin veneau destul de des la mine ca sa discutam si sa gasim o cale de rezolvare.
Zoe era un vulcan spre deosebire de Valentin care este atat de calm si respectuos cu cei din jur. Am rimis odata un jurnalist la el. Dupa intalnire m-a sunat: "Doamna, m-ati trimis la un copil de lord nu la fiul Ceausestilor. Nicu nu s-a gandit niciodata sa recupereze ceva din averea parintilor". 
a— Domnule ministru... a— Lungul drum al reabilitarii a— Valentin - Zoia - Nicu a— Piese valoroase a— La Muzeu, ca la Nufarul a— Radu Antal: "Valentin isi vede de activitatea stiintifica" a— Anticarul: Marius Niculescu a— Emeric Jenei: "Valentin este un om extrem de loial" a— "De haram s-a dus"