Orice om care-si respecta munca si bunurile castigate prin munca si le protejeaza. Cel care investeste in locuinta proprie sau in sediul unde-si desfasoara afacerea vrea sa aiba certitudinea ca nu va fi pagubit. Asa ca omul cheltuieste din nou, fie c
Orice om care-si respecta munca si bunurile castigate prin munca si le protejeaza. Cel care investeste in locuinta proprie sau in sediul unde-si desfasoara afacerea vrea sa aiba certitudinea ca nu va fi pagubit. Asa ca omul cheltuieste din nou, fie ca isi asigura bunurile, fie ca si le tine sub lacat, fie ca apeleaza la o firma de paza si protectie. In acest din urma caz, sansele de a fi pagubit par sa fie extrem de mici, dupa cum sustin specialistii. Prin contractul incheiat cu societatea, investitorul poate opta pentru montarea camerelor video prin care se poate monitoriza activitatea din afara si din interiorul cladirii sau/si pentru montarea unei alarme. Acest ultim aspect presupune incheierea unui contract special, societatea de protectie si paza angajandu-se sa intervina "operativ" si sa anunte in timp util echipajele de politie cele mai apropiate. In contract este prevazut abonamentul lunar, tariful pentru fiecare interventie si bineinteles penalitatile pentru intarzierea la plata, precum si obligatia prestatorului de a despagubi beneficiarul in cazul "nerespectarii timpului de interventie mentionat".
Aparent, contractul este bine intocmit si asigura fiecare parte de corectitudinea celeilalte... Dar lucrurile nu stau intotdeauna asa: in primavara acestui an, angajatii societatii Bidepa Security n-au ajuns nici in timpul, nici dupa momentul in care sediul unei societati din sectorul sase al Capitalei a fost vandalizat, refuzand sa plateasca daunele, asa cum era prevazut in contract.Ce inseamna "cat mai rapid" si "numar suficient de agenti"?Prin contractul incheiat, la data de 9 mai 2001, cu SC Bidepa Security SRL, cu sediul in str. Fortunei nr. 31 Sectorul 1, Bucuresti, prestatorul se obliga sa intervina rapid cu echipaje specializate in cazul "semnalizarii efractiei/incendiului la obiectiv, actionarii butonului/pedalei de panica, la solicitarea telefonica sau prin tastatura pentru prevenirea/inlaturarea unui pericol/atac iminent sau in curs de desfasurare si la posibila atacare a personalului in incinta obiectivului". "Prin interventie se intelege un numar suficient de agenti ai Bidepa Security, astfel incat cazul sa fie rezolvat cat mai rapid", se arata in contract. Ce inseamna "numar suficient de agenti" si "cat mai rapid" in opinia prestatorului nu se stie, odata ce aceste definitii nu sunt prevazute nicaieri.
Cert este ca, in schimbul acestor obligatii, care, dupa cum se va vedea, nu au fost deloc respectate de prestator, beneficiarul trebuia sa plateasca un abonament lunar de 30 dolari, la care se adauga "interventia auto rapida" de 10 dolari si butonul de panica in valoare de 50 dolari, toate fara TVA. Documentul prevede, de asemenea, penalitati de 0,4% pentru fiecare zi de intarziere, calculate la valoarea sumei restante.
Timp de aproape sase ani nu s-a intamplat nimic, ceea ce i-a determinat probabil pe agentii de la Bidepa sa considere ca nu mai este nevoie de serviciile lor, desi continuau sa incaseze lunar banii.Daune pentru nerespectarea timpului de interventieIn dimineata zilei de 21 martie a.c. lucrurile s-au precipitat. Paznicul angajat de catre directorul societatii (separat de serviciile Bidepa) n-a putut tine piept celor cinci barbati recalcitranti. Asa cum scria in contract, paznicul a actionat butonul de panica. A asteptat degeaba. Dupa aproape un sfert de ora, vazand ca nu vine nimeni din partea Bidepa Security, a sunat la Sectia 22 de Politie. Echipajul a venit in cateva minute, dar n-a mai putut decat sa constate pagubele si sa incheie un proces-verbal prin care se angajau sa continue ancheta pentru depistarea faptuitorilor.
Desi au fost instiintati asupra evenimentului, reprezentantii Bidepa au refuzat sa plateasca despagubiri, asa cum se intelesesera prin contract.
Potrivit documentului, firma de paza s-a obligat sa preia obiectivul pe baza de proces-verbal, sa puna in functiune sistemul de comunicatie (dupa neplacutul eveniment au constatat ca nu mai functioneaza), sa asigure interventia operativ (pe care n-au asigurat-o deloc), sa mentina permanent legatura cu persoanele desemnate de beneficiar (pe care n-au mentinut-o), sa anunte pompierii sau politia, dupa retinerea infractorului (pe care nu i-au anuntat, pentru ca n-au retinut pe nimeni), sa nu paraseasca locul evenimentului (n-au avut ce parasi, pentru ca nu s-au dus la locul faptei) si sa "despagubeasca beneficiarul in caz de daune materiale provocate in urma nerespectarii timpului de interventie mentionat" (cel "operativ" desigur, pentru ca alta referire la o anumita durata de timp minima sau maxima nu se face in contract)."Totul sub control". Al cui?In lipsa unei opinii oficiale din partea directorului general al Bidepa, Dumitru Nicolae, ne vom rezuma sa redam cateva fragmente de pe site-ul societatii de protectie si paza. Sub sloganul "Totul sub control", reprezentantii companiei sustin ca, "in functie de solicitari, dispozitivul de paza poate deveni operativ in timp foarte scurt, de aproximativ 72 de ore".
"Brigada auto de interventie rapida este dotata cu masini de teren performante Kia Sportage, Jeep, Toyota, cu statii radio de emisie-receptie si telefoane mobile, arme de foc, spray-uri lacrimogene, tomfe. Agentii Bidepa sunt antrenati antitero, fiind astfel eficienti in orice tip de situatii (situatii de urgenta, efractie, incendii). Echipele de interventie sunt amplasate in puncte vulnerabile, avand posibilitatea de a actiona in cel mai scurt timp". Frumoasa descriere! Pacat ca nu e pusa in practica...
Daca asa se achita agentii societatii de protectie si paza fata de toate interventiile la care sunt chemati, nu e de mirare situatia precara a afacerii lor. Potrivit site-ului Ministerului Finantelor, anul trecut Bidepa Security a avut o pierdere neta a exercitiului de 3.173.455 lei (echivalentul a 947.300 euro) si datorii totale de 11.044.462 lei (aproape 3,3 milioane euro). Potrivit aceleiasi surse, numarul mediu de angajati este de 1.323, desi pe propriul site sustin ca sunt 3.500. Bidepa precizeaza pe web ca in 2005 a avut o cifra de afaceri de peste 300 de miliarde lei, patrimoniul sau fiind de 300 de miliarde de lei. Cu 34 de filiale la nivel national, Bidepa se claseaza, potrivit propriilor afirmatii, pe locul II in Topul firmelor de specialitate si pe locul III in Clasamentul pe domenii de activitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.