"Cand Ceausestii puneau ochii pe ceva, trimiteau securistii sa faca viata proprietarului un chin, pana acela ceda bunul respectiv." Asta este legenda care circula. Sunt cativa care au cunoscut si alte variante.

Marius Niculescu si-a incepu
"Cand Ceausestii puneau ochii pe ceva, trimiteau securistii sa faca viata proprietarului un chin, pana acela ceda bunul respectiv." Asta este legenda care circula. Sunt cativa care au cunoscut si alte variante.

Marius Niculescu si-a inceput o afacere privata pe locul unde inainte de Revolutie era un simplu anticar. Sa fi fost prin a€™84-a€™85 cand a trecut pragul o doamna, ca tovarasa nu poate sa o numeasca, insotita de un domn, aceeasi titulatura, acelasi motiv. "Am discutat despre cartea veche romaneasca, se vedea ca este familiarizata cu subiectul. La un moment dat, intreband de niste editii deosebite Eminescu, a fost intrigata de faptul ca noi avusesem asa ceva, iar ea nu stia.


Zoe bibliofila. A subliniat ca vorbise la Consiliul Culturii ca sa fie anuntata daca apare asa ceva. Seful meu de atunci a intrat in vorba, mai era si cu un snaps in nas, si a spus ca cei de la Consiliu habar n-au pentru ca sunt niste prosti. La care, ea, tocmai ca sa ne tempereze, zice: "Dom-ne, iertati-ma, dar pe mine ma cheama Zoe Ceausescu." Cel cu care venise era sotul ei. Cumpara carti pentru ea cat si pentru Nicu. Vizitele au durat cam un an si jumatate, doi. Mai indelungata a fost relatia cu Stefan Andrei si Cornel Burtica. Sa-l fi vazut pe Stefan Andrei cum se punea in patru labe, prin praf, ca sa caute carti de pe jos...


Era interesata in primul rand de carte romaneasca, deosebita, veche, colectii, serii intregi de documente, de manuscrise. Seria lui Eudoxiu Hurmuzache a fost pretextul primei discutii. E o serie care are cateva zeci de volume, iar fiecare costa cateva sute de lei, deci in total cateva zeci de mii.


A fost extrem de lovita pentru ca i s-au confiscat cartile care au ajuns la Biblioteca Nationala si la BCU. Mai tarziu, B.N. ne-a pus sa facem evaluari pentru carti. Am aflat ulterior ca erau cele confiscate de la ea. O parte i s-a dat inapoi, o parte mica s-a pierdut. Aceste carti le cautase si le cumparase, nu le furase. De unde veneau banii, asta e altceva." 
a— Domnule ministru... a— Lungul drum al reabilitarii a— Valentin - Zoia - Nicu a— Piese valoroase a— La Muzeu, ca la Nufarul a— Radu Antal: "Valentin isi vede de activitatea stiintifica" a— Avocata: Paula Iacob a— Emeric Jenei: "Valentin este un om extrem de loial" a— "De haram s-a dus"  
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.