Ministrul de externe Adrian Cioroianu o va chema, marti, la sediul ministrului, pe ambasadoarea Republicii Moldova la Buceresti, Lidia Gutu. Ministrul doreste clarificarea incidentului din 12 octombrie, cand accesul unor delegatii din Romania a fost
Ministrul de externe Adrian Cioroianu o va chema, marti, la sediul ministrului, pe ambasadoarea Republicii Moldova la Buceresti, Lidia Gutu. Ministrul doreste clarificarea incidentului din 12 octombrie, cand accesul unor delegatii din Romania a fost interzis pe teritoriul statului vecin.

Seful diplomatiei romane a precizat, intr-un interviu la Delta RFI transmis marti, ca asteapta niste explicatii de la Lidia Gutu, in conditiile in care premierul si ministrul de interne din tara vecina au fost retinuti in declaratii pe aceasta tema.

"Cei care au decis acest act regretabil, ar face bine sa inteleaga ca drumul Republicii Moldova spre Europa nu se construieste cu astfel de ofense aduse unor cetateni romani", a mai adaugat ministrul de externe.

Cioroianu a mai spus ca nu are de transmis un mesaj autoritatilor moldovene pe aceasta tema, dar a adaugat ca a mai avut in trecut discutii cu doamna Lidia Gutu, iar cei doi interlocutori nu au avut nevoie de translatori. Ministrul de externe s-a referit la contextul noii polemici declansate de folosirea sintagmei "limba moldoveneasca" in Uniunea Europeana.

"Sunt convins ca nici maine (marti - n.r.) nu vom avea nevoie, ceea ce confirma ca nu exista o alta limba, moldoveneasca", a punctat seful diplomatiei romane.

Trei delegatii de oficiali romani care se indreptau catre Republica Moldova, pentru a participa la sarbatorile orasului Chisinau, au fost oprite vineri seara in Vama Leuseni si intoarse din drum. Atitudinea vamesilor moldoveni a fost criticata de presedintele Traian Basecu, premierul Calin Popescu-Tariceanu si de ministrul de interne Cristian David.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.