De cateva saptamani am intrat in perioada mult anuntata, cand trebuie sa ne alegem administratorul pensiei private obligatorii (asa numitul pilon II). Se adreseaza celor cu varsta pana la 35 de ani aflati in campul muncii si care obligatoriu vor ader
De cateva saptamani am intrat in perioada mult anuntata, cand trebuie sa ne alegem administratorul pensiei private obligatorii (asa numitul pilon II). Se adreseaza celor cu varsta pana la 35 de ani aflati in campul muncii si care obligatoriu vor adera pe baza optiunii proprii la un anume fond sau, daca nu-si vor exprima optiunea pana la 17 ianuarie 2008, vor fi distribuiti automat de sistem la unul dintre fondurile de pensii aprobate pana in acel moment de catre CSSPP. Şi cei cu varsta cuprinsa intre 35 - 45 de ani optional pot sa-si aleaga un fond la care sa contribuie pana cand vor iesi la pensie.
In perioada de pregatire a campaniei si chiar si acum, s-au facut tot felul de speculatii, cum ca aceste fonduri nu sunt sigure, ba chiar au fost comparate cu jocuri tip "Caritas".
Aceasta atitudine este urmarea fireasca a lipsei de informare. Şi este pacat pentru ca perioada pe care tocmai o traversam reprezinta un pas mare, extrem de important si mult asteptat in politica sociala din Romania. Aceea in care in Romania de maine statutul de pensionar sa nu mai fie automat asociat cu cel de victima a societatii in care traim.
Noua abordare a sistemului de pensii, multi-pilon, aduce avantaje pe termen mediu si lung direct individului si economiei in ansamblu. www.FinZoom.ro se documenteaza in continuare pe aceasta tema si completeaza cu noi informatii sectiunea FONDURI DE PENSII, in care sunt prezentate toate fondurile de pensii facultative si obligatorii avizate de CSSPP.Beneficiile directe ale reformei pensiilor1. Un avantaj major il constituie diversificarea finantarii venitului la pensionare, specialistii anticipand ca 30% din bani vor veni din pensia de stat si 20% din pensia administrata privat. Pensia privata o va completa pe cea de stat, in niciun caz nu o va inlocui (amintiti-va, la fondul ales veti contribui cu 2% incepand din 2008, apoi aceasta contributie va creste cu 0,5% pe an pana la 6% din cotizatia totala lunara de 9,5% catre CAS). Astfel, pentru a beneficia de o pensie privata nu trebuie sa platiti nimic in plus fata de obligatiile pe care le aveti deja la bugetul public de pensii. De asemenea, nu va trebui sa va deplasati personal in fiecare luna la compania de pensii pentru a varsa contributia, firma pentru care lucrati va plati contributiile lunare catre stat, iar apoi autoritatile, in functie de optiunile individuale, vor vira contributiile catre fondurile private alese.
2. Pensiile private nu sunt altceva decat investitii pe termen mediu si lung. Aceasta pentru ca banii depusi de tine sunt antrenati in politica de investitii ale Fondului si astfel inmultiti. Cu toate acestea, niciun administrator nu se poate angaja sa promita participantului un anumit castig. Ceea ce poate face, si de altfel este obligat prin lege, este sa raporteze periodic informatii catre clienti, printre care si situatia contului, randamentul unitatii de fond.Beneficiile macroeconomice ale reformei pensiilorReducerea dezechilibrelor pe piata muncii este un efect major al implementarii noului sistem. Oamenii vor deveni constienti de faptul ca este in puterea lor sa-si construiasca un climat prietenos la batranete inca din anii in care muncesc. Pentru acesta insa au nevoie sa lucreze cu forme legale si, la fel de important, sa le fie inregistrate veniturile salariale sau primele si stimulentele acordate de angajatori integral si supuse impozitarii. Este de asteptat ca pe viitor oamenii sa refuze sa lucreze ilegal, si chiar sa denunte astfel de oferte.
Imbunatatirea dezvoltarii pietii financiare nu va intarzia sa se manifeste. Datorita capitalului masiv intrat, administratorii va trebui sa investeasca pe termen lung, ceea ce va determina dezvoltarea infrastructurii prin colaborarea cu bancile pe post de depozitari, cu Bursa de Valori si fonduri de investitii. Categoric piata investitiilor va cunoaste o dezvoltare si o diversificare masiva, concomitent cu specializarea participantilor.
Implementarea pilonului II (pensiile obligatorii administrate privat) sunt un raspuns la problema imbatranirii populatiei. Oamenii traiesc mai mult, vor lucra pe o perioada mai lunga de timp, iar deoarece informatiile si activitatea fondului sunt transparente, pot afla oricand cat au contribuit si cat mai au de contribuit pentru pensia dorita.Deloc de neglijat!Fondurile de pensii nu pot da faliment! Nimeni nu poate fugi cu banii!
De ce? Totul pleaca de la legislatie, unde este prevazuta autoritatea de control - CSSPP, proceduri si politica de investitii.
CSSPP, autoritate sub tutela statului, este cea care autorizeaza Fondurile, bancile depozitare si companiile de audit.
Mai mult, prin lege, structura portofoliului este foarte bine controlata, prudentialitatea fiind cuvantul cheie. Astfel, cel mai riscant instrument in care poate investi un fond sunt actiunile listate la Bursa. Legea vine si limiteaza ponderea investitiilor din total active in aceste instrumente la 50%. Celelalte instrumente de investire sunt: depozite sau conturi curente, titluri de stat, obligatiuni, fonduri mutuale.Exista un fond de garantare a pensiilor private obligatorii special infiintat in aceasta perioadaEvidenta sumelor platite de contribuabili pentru pensiile private obligatorii (pilonul II) se va face de catre Fisc (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) si CNPAS (Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale) prin constituirea de conturi individuale.
Asadar, nu tratati cu indiferenta sau suspiciune problema alegerii administratorului Fondului de pensii, pentru ca va priveste in mod direct. Pe www.FinZoom.ro sunt prezentate toate Fondurile de pensii private obligatorii si facultative avizate de CSSPP si disponibile in prezent, asa ca informati-va, puneti si mai multe intrebari daca este cazul si apoi alegeti personal Fondul care va va plati pensia la batranete.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.