Un studiu unic in Europa, realizat in traficul aglomerat din orasul francez Rouen, a demonstrat ca aerul din masini este mai poluat decat cel din exterior, anunta Centrul pentru cercetarea poluantilor atmosferici, sanatate si mediu din Franta, citat

Un studiu unic in Europa, realizat in traficul aglomerat din orasul francez Rouen, a demonstrat ca aerul din masini este mai poluat decat cel din exterior, anunta Centrul pentru cercetarea poluantilor atmosferici, sanatate si mediu din Franta, citat de AFP.

Autorii studiului au evaluat nivelul particulelor de dioxid de azot si hidrocarburi la care sunt expusi conducatorii auto si pasagerii unui autovehicul. In perioada 1 mai-14 iulie 2007, un autovehicul echipat cu aparatura speciala a circulat zilnic in traficul din Rouen, efectuand in total 7.000 de kilometri.

"Rezultatele sunt stupefiante", arata dr Jean-Paul Morin, coordonatorul studiului. "Studiul arata ca in masina inhalam doua substante poluante majore: hidrocarburi si dioxid de azot. Acestea provoaca tulburari respiratorii si cardiace", adauga medicul. Reglementarile sanitare europene prevad ca nivelul dioxidului de azot sa nu depaseasca 230 de micrograme/metru cub. "Or, intr-o masina aflata in trafic, dioxidul de azot depaseste nivelul de 400 de micrograme/metru cub", potrivit studiului. Mai grav, daca autoturismul se afla in spatele unui autobuz sau camion, dioxidul de azot urca la 1.700 de micrograme/metru cub.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.