Adjunctul Condoleezzei Rice spune ca vede o dezvoltare sanatoasa la compania care a cumparat Rompetrol si ca Romania este un pod catre Rusia. KazMunaiGaz vrea sa faca investitii similare celor de la Rompetrol si in Turcia, iar americanii vad in aceasta o dezvoltare sanatoasa, a declarat

Matthew Bryza, adjunctul secretarului de Stat al SUA, Condoleezza Rice, specializat in probleme de energie, citat de The Money Channel. „Este vorba de operatiuni integrate, iar acest lucru incearca sa-l faca KazMunaiGaz in Romania. KazMunaiGaz vrea sa faca investitii similare si in Turcia. A cumparat actiuni la o companie in Georgia si, din ceea ce putem vedea, este o dezvoltare sanatoasa. Este o politica de maximizare a profitului din partea KazMunaiGaz, care incearca sa ajute Kazahstanul sa-si intareasca independenta", a spus Bryza pentru The Money Channel.

„Nu vedem nici o problema in asta. Am incurajat cooperarea intre Georgia si Kazahstan in domeniul energiei si vom sprijini asemenea proiecte de cooperare in domeniul energiei si intre Romania si Kazahstan", a mentionat oficialul american. El a subliniat ca Romania joaca un rol crucial pentru comunitatea euroatlantica din punctul de vedere al securitatii energetice. „Ca un sprijinitor al proiectului Nabucco, Romania dovedeste investitorilor, cei care aduc, care scot gazele din pamint si care sint aici si construiesc conducta, ca exista angajament politic la nivel de virf", a declarat Bryza pentru The Money Channel.

El a adaugat ca Romania este un pod catre Rusia, pentru ca importa 40% din gazele naturale din aceasta tara. „Dar vedem Romania ca pe un pod catre prosperitate economica si democratie la est de tara dumneavoastra, catre Georgia, Ucraina si sper ca, si mai mult, Azerbaidjan si Armenia ar putea fi de asemenea conectate la Europa. Romania poate fi un catalizator al cooperarii regionale si in intreaga regiune a Marii Negre, care implica Rusia, Turcia si Georgia, la fel Moldova, Ucraina, Grecia, Azerbaidjan, Armenia, aratind calitati de lider intr-o comunitate a Marii Negre si acesta este un rol puternic", a spus Bryza. KazMunaiGaz a cumparat Rompetrol in luna august, printr-o tranzactie de 2,7 miliarde de dolari.