Una dintre cele mai ingrijoratoare tendinte relevate de studiul realizat de GfK Romania - "Stil de viata: nutritie si miscare" - este lipsa activitatii fizice, pusa pe seama reducerii timpului liber al adultilor, in ciuda intelegerii impo
 Una dintre cele mai ingrijoratoare tendinte relevate de studiul realizat de GfK Romania - "Stil de viata: nutritie si miscare" - este lipsa activitatii fizice, pusa pe seama reducerii timpului liber al adultilor, in ciuda intelegerii importantei pe care sportul o are asupra starii generale de sanatate.

Studiul a fost realizat la cererea International Advertising Association Romania si Consiliul National al Audiovizualului , care vor vor derula o campanie de comunicare integrata privind stilul de viata sanatos.
    
Campania va fi derulata in contextul "ingrijorarii" generate de dezbaterile referitoare la stilul de viata modern si de obezitate ca una dintre consecintele acestuia.
    
Una dintre cele mai ingrijoratoare tendinte relevate de studiu este lipsa activitatii fizice, pusa pe seama reducerii timpului liber al adultilor, in ciuda intelegerii importantei pe care sportul o are asupra starii generale de sanatate. Aceasta, alaturi de un procent redus de persoane atente la dieta zilnica, poate genera efecte negative pe termen lung si constituie un important motiv de ingrijorare.
    
Cercetarea "Stil de viata: nutritie si miscare", s-a desfasurat pe un esantion de 1.044 de persoane, copii si tineri (cu varste intre 10 si 17 ani) si adulti (cu varste intre 18 si 45 ani), din orase mari cu peste 200.000  de locuitori. Metodele folosite au fost interviuri la domiciliul repondentului si chestionare structurate, aplicate pe hartie.
    
Majoritatea repondentilor au o greutate normala - 81% in cazul copiilor si tinerilor si 61% in cazul adultilor. Doar 10% dintre copiii si tinerii chestionati au un risc de supraponderabilitate, in timp ce 24 % dintre adulti prezinta acest risc.
    
Majoritatea repondentilor iau regulat pranzul si cina calda. Astfel, 69% dintre copiii si tinerii chestionati iau in fiecare zi un pranz cald, 66% - cina calda si 62% - micul dejun, in timp ce 46% iau pranzul rece si 42% - cina rece. In ceea ce priveste populatia adulta chestionata, 54% dintre cei chestionati iau in fiecare zi pranzul cald, 59% - cina calda si 46% - micul dejun, in timp ce 53% iau o gustare la ora 10 si 43% - o gustare dupa-amiaza.
    
Baza alimentatiei pentru adultii chestionati este constituita din produse cerealiere, fructe, legume si lactate. Astfel, 68% dintre cei chestionati consuma paine alba in fiecare zi, 49 % - fructe, 48% - legume, 38% - branza, cascaval, 37% - salata, 33% - supa, ciorba, 25% - iaurt, 18% - carne pui, 14% - sunca, muschi file, 12% - slanina, carnati, kaiser, salam, 11% - oua, 10% - bomboane, ciocolata.
    
Fructele, legumele si lactatele au frecventa mare de consum si in randul copiilor si tinerilor chestionati. Astfel, 63% dintre copiii si tinerii supusi cercetarii consuma fructe, 43% - inghetata, 43% - branza si cascaval, 42% - legume, 38% - iaurt, 35% - supa, ciorba, 34% - carne, 34% - chipsuri, snaksuri, 33% - bomboane, ciocolata, 22% - cartofi prajiti.
    
Totodata, mai mult de jumatate dintre copiii si tinerii chestionati prefera sa bea zilnic bauturi carbogazoase (58%), 32% - sucuri necarbogazoase, pe baza de fructe, nectar, 24% - lapte si 13% - ceai.
    
53% dintre adultii chestionati sustin ca mananca normal, organismul primind substantele nutritive, in timp ce 47% dintre cei care au participat la cercetare spun ca in momente stresante mananca la fel ca in orice alta perioada.
    
Doi din trei adulti nu intentioneaza sa isi schimbe stilul alimentar, printre motivele principale pentru care persoanele si-ar schimba alimentatia numarandu-se: pierderea in greutate (52%), prevenirea unor boli (43%), aspectul fizic (29%).
    
98% dintre adultii chestionati spun ca gatesc, dintre acestia 40% precizand ca gatesc zilnic. Majoritatea mamelor (47%) supravegheaza greutatea copiilor si 53% dintre cele intervievate considera ca acestia mananca destul de echilibrat.
    
Pentru copii si tineri, marca produsului reprezinta cel mai important criteriu in cumpararea alimentelor, in timp ce pentru adulti, criteriul este calitatea. Totodata, cand cumpara alimete pentru copii, 37 % dintre mame tin cont de calitate si 29% de conservanti, coloranti, aditivi, in timp ce doar 4% dintre acestea tin cont de pret.
    
Copiii si tinerii practica in procent mai mare sport, comparativ cu adultii. Astfel, 61% dintre copiii si tinerii intervievati au declarat ca fac sport, dintre care 32%, zilnic. Doar 24% dintre adulti fac sport in mod regulat, iar 76% dintre adulti nu fac sport niciodata. Totodata, cea mai mare parte dintre adultii intervievati (71%) nu intentioneaza sa faca sport in viitor.
    
Cu toate acestea, aproape toti repondentii sunt de acord ca alimentatia si sportul influenteaza sanatatea.
    
93% dintre cei chestionati au auzit de campania demarata de IAA si CNA, 18% considerand ca este utila, 46% ca este foarte utila, 23% - nu este prea utila si 13% - inutila.
    
Rezultatele studiului "Stil de viata: nutritie si miscare" vor fi folosite pentru definirea mesajelor cheie ale campaniei pentru promovarea unei vieti sanatoase, derulata de IAA Romania si CNA. Campania va cuprinde toate tipurile de canale, clasice si neconventionale, TV, radio, presa scrisa, internet si adresare la raft.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.