Imbracata cu echipament complet pentru interventii, Cristina cintareste aproape dublu fata de greutatea ei normala.

„Pur si simplu cred ca sint o fire mai atletica." Asa isi explica Cristina Lupu, de 22 de ani, cum a devenit prima femeie pompier din istoria judetului Botosani, cistigind concursul in fata a sute de barbati. A dat proba de viteza, a mers pe birna cu casca de protectie si briu cu cirlig de siguranta, a urcat pe scara pina la etajul al doilea cu aceleasi echipamente, a trecut prin tunel cu aparat de respirat pe figura. In astfel de conditii, cele 45 de abdomene si alergatul unui kilometru au fost floare la ureche. Nu a beneficiat de tratament preferential din partea examinatorilor si a trebuit sa indeplineasca aceleasi bareme ca si barbatii.

Terminarea acestor probe constituie o performanta in sine. Din circa 1.000 de botosaneni care s-au inscris la concurs, doar 50 au reusit sa treaca de toate probele si sa devina pompieri. Peste 200 de baieti au picat la proba sportiva, iar la scris s-au luat o sumedenie de 2 si 3. Cristina, in schimb, a avut media generala 7,45.

„Tot vorbea lumea de acest concurs si am zis sa incerc si eu. Am avut un unchi care lucra in armata, imi placea mult de el, iar acest lucru m-a stimulat. A fost greu, nu pot sa zic ca a fost simplu", spune Cristina, care inca nu are o luna de cind este „servant pompier, sergent-major Cristina Lupu".

Acum urmeaza un stagiu de pregatire la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Botosani, dupa care va activa la Garda de Interventii Saveni. Nu are un regim deosebit de cel al barbatilor. Ce fac ei face si ea. „Incerc sa tin pasul cu ei, sa fiu, din punctul de vedere al conditiei fizice, cit mai aproape de ei", afirma sg.-maj. Cristina Lupu.

Mama Cristinei e foarte mindra de copiii ei. Toti au imbracat haina militara: cei doi frati ai Cristinei lucreaza la Inspectoratul Judetean de Jandarmi, iar fata a devenit pompier. Cit despre frica de foc, nu prea exista. „Cind mergi la o interventie, nu te mai gindesti ca ti-e frica, te gindesti doar sa-ti faci datoria", spune Cristina, care recunoaste ca echipamentul complet, care cintareste vreo 40 de kilograme, „e aproape inca o data cit mine".

Pentru barbatii de la ISU Botosani angajarea unui servant pompier de sex feminin reprezinta o noutate absoluta. „La concursul de anul trecut nu am avut dreptul sa admitem femei. Acum insa a aparut problema incadrarii in prevederile legale privind egalitatea de sanse pentru barbati si femei", afirma lt.- col. Mihai Mateiuc Flaminzeanu, sef serviciu PSI si consilier juridic al ISU Botosani.

Concurenta de zece pe un loc Inspectoratul de Urgenta Botosani si-a gasit cu greutate oameni capabili sa ocupe locurile disponibile. A fost nevoie de doua concursuri si de peste 1.500 de concurenti pentru ca noile posturi sa isi gaseasca oamenii potriviti. Dupa etapa din august au ramas neocupate 102 locuri din cele 158 scoase la concurs, in conditiile in care au fost inscrisi 1.002 botosaneni. Promovabilitatea a fost de aproximativ 5%. Abia in runda din septembrie, cind au participat alti 500 de oameni, s-a reusit sa se completeze organigrama.