Romania se afla pe penultimul loc in Uniunea Europeana in privinta conexiunilor rapide la Internet in sistem de banda larga (broadband), cu 6,6% din total, inaintea Bulgariei, unde se inregistreaza un nivel de numai 5,7%, potrivit datelor comunitare.

Cel mai mare acces la conexiunile rapide de internet a fost inregistrat in Danemarca ­ 37,2% si Olanda ­ 33,1%. Comisia Europeana va lua masuri pentru cresterea concurentei si imbunatatirea accesului la serviciile de banda larga, care pot stimula cresterea economica si dezvoltarea firmelor mici, potrivit comisarului pentru telecomunicatii, Viviane Reding, citat de Reuters. Accesul la serviciile broadband in cele 25 de state membre mai vechi ale UE, exceptie facand Romania si Bulgaria, a crescut cu 28,7% in perioada iulie 2006-iulie 2007, potrivit datelor CE.

Comisia Europeana considera insa ca tendinta de accentuare a decalajului intre statele membre in privinta accesului la internetul de banda larga este ingrijorator.

"Este inacceptabil ca decalajul dintre statele europene este in crestere. Europa trebuie sa actioneze pentru a face ordine in privinta sistemului broadband", a declarat Reding. Ea a adaugat ca la 13 noiembrie va face propuneri specifice in aceasta problema, in cadrul unui proiect de reformare a reglementarilor in sectorul telecomunicatiilor. "Lipsa concurentei si deficientele legislative reprezinta principalele obstacole pentru dezvoltarea serviciilor de internet in banda larga", se arata intr-un comunicat al CE. Reding va propune ca toate institutiile nationale de reglementare in domeniul comunicatiilor sa aiba dreptul sa separe activitatea de administrare a retelelor de operatiunile comerciale ale unei companii, in cazul existentei unor probleme serioase in privinta concurentei.